single.php

Mötesplats Vardagsrummet

Mötesplats Vardagsrummet är en semi-öppen verksamhet och en del av Unga forum. Det är öppet varje måndagskväll och vid varje tillfälle fixar man mat tillsammans.

Varje måndag kl 16-20 är Mötesplats Vardagsrummet öppet för unga i åldern 16-25 år. De som kommer hit har på något sett skapat kontakt med personalen på Drottninggatan. Precis som namnet antyder är det en mötesplats, och en kravlös sådan. Just vid det här tillfället är alla fyra i personalgruppen för Unga forum på plats. Unga forum håller till på Drottninggatan 33 där Stadsmissionen driver verksamheter som riktar sig till barn, unga och familjer. Mötesplats Vardagsrummet håller till på den inbyggda innergården där det finns en kokvrå, ett matsalsbord med många platser och en soffhörna. I direkt anslutning finns ett pysselrum och innanför det ett rum med saccosäckar och ett par fåtöljer.
– Hej, välkommen!
Redan i starten känner man värmen. En del kramas när de ses. Även jag får en kram från en deltagare, fast vi aldrig träffats tidigare. Det överraskar mig och jag blir väldigt glad. En av besökarna är här för första gången och får en kortare genomgång om vad som brukar hända. Deltagarna droppar in och slår sig ned kring bordet. Det trådlösa nätverket strular när personalen försöker få igång musik, men till slut löser det sig och musiken lägger sig som en behaglig ljudmatta i bakgrunden. Det tar en stund innan samtalen kommer igång. Jag hamnar i samtal med en kille som varit på Mötesplats varje måndag. Han är nyfiken på vad jag skriver och han ger mig bra tips på hur jag kan få ljudupptagning till min kamera. Vid 17-tiden är det mat och alla som vill hjälps åt att fixa den. Det sköljs, skärs och hackas och på max en kvart är allt klart. Det blir vegetarisk pastasallad i bufféform så att var och en själv får blanda sin sallad på tallriken. Det finns bönor, smakrik hårdost, paprika, tomater, lök, svamp mm.
– Vad gott det blev, säger en av deltagarna när vi äter och flera stämmer in.


När vi alla fått mat på tallriken och sitter samlade är det dags för veckans guldkorn. Det innebär helt enkelt att man går laget runt och alla får berätta något bra från veckan som gått.
– Det är för att vi ska bli bättre på att se de positiva sakerna och lära hjärnan att fokusera på sådant som är bra, förklarar en i personalen.
Någon nämner det fina vädret som var i helgen, någon att den njutit av solen, någon väljer att passa och någon är glad över att börja i ett klubblag igen. Senare under kvällen ska hon iväg och träna. Alla lyssnar på den som talar och kommer med uppmuntran och medhåll. Samtalen kommer igång och det pratas i små konstellationer kring bordet tills ämnet glider in på ålder och vuxenhet. Vem är vuxen och vad innebär det? En deltagare som snart fyller 25 uttrycker vuxenlivet så här:
– Att vara vuxen är väl när man måste ta mer ansvar än man egentligen vill, säger hon och flera av de andra håller med.
Det konstateras att man är barn i juridisk mening till man är 18, men att vuxen inte är en ålder. Man kan känna sig som vuxen när man är yngre och tvärtom. Tankarna om vuxenhet bollas fram och tillbaka och när en i personalen säger att hon i princip är definitionen av vuxen skrattar alla. På Unga forum vill man förmedla en hoppfull och positiv förväntan på att bli vuxen, som en del i det hälsofrämjande arbetet. Stämningen i gruppen är öppen, härlig och inbjudande. Deltagarna som är på Mötesplats kommer från olika delar av stan, de har alla olika bakgrund, olika stil och uttryck och skulle kanske inte ha möts i annat fall. Här skapar de tillsammans en varm och inkluderande gemenskap som även innefattar mig som egentligen inte ingår i gruppen. Men den här kvällen är jag en del precis som de andra som är här.


Innan alla hjälps åt att duka av meddelar en i personalen att ikväll ska det pysslas förebildsposters.
– Det är viktigt med förebilder och att ha förebilder som det har gått bra för. Man ska fylla på med bra saker och att tänka positivt. Allt negativt kommer per automatik hela tiden ändå. Det är viktigt att våga drömma och våga drömma stort.
I pysselrummet langas det fram bilder på tänkbara förebilder; Robyn, Zlatan, Agnes Wold, Clara Henry med flera. Det finns även peppiga citat. Den som vill kan leta upp en bild eller citat själv på nätet och få det utskrivet. Till hjälp att göra sin poster finns mönstrade papper, glitter, paljetter, fjädrar, dekorationstejp, stansstämplar…
– More is more är vårt motto, säger någon och alla skrattar.
– Jag är inte pysselsugen idag, säger en och går och sätter sig i soffan med en annan deltagare.
Snart plockar de fram ett spel och allt eftersom förebildsarbetet blir färdigt ansluter de andra till soff- och spelhäng. Några deltagare börjar droppa av. En som varit iväg en stund kommer tillbaka. Gänget spelar Bull-shit eller sanning. Ett spel där man i tur och ordning får ta ställning till ett påstående. Det skapar både diskussioner och skratt. Personalen är också med och spelar. Klockan börjar närma sig 20 och det är slut för den här gången. Innan de sista lämnar blir det gemensam karaekoesång till temalåten från filmen Frost. Alla tar i allt de har i:
– Let it go, let it go!

Fakta: Så här arbetar Unga forum utifrån det hälsofrämjande förhållningssättet:

Fokus är att öka och bibehålla psykisk hälsa genom att bygga på det som är friskt och det som fungerar.
Vi tror på och vill förstärka ungdomens egen vilja, motivation och resurser.
Att förmedla hopp och synliggöra möjligheter för positiv förändring.
Vi jobbar med att öva och handla för att röra sig framåt mot ett önskat läge.
Vi utgår från forskning om fysisk och psykisk hälsa och det salutogena perspektivet.

Tips på läsning: Sjukt stressad en liten handbok i att hantera stress i vardagen av Anna Bennich Karlstedt (2015). Motivation och medkänsla : om att samtala med tonåringar av Mia Börjesson (2012).

Text och bilder: Sofie Eriksson

Fler artiklar
Vårt arbete med unga
”Bättre än att hänga på stan”
Stressa ner