single.php

Du ska inte tro det blir sommar….

Sommaren är en mörk tid för många barn. När ”Den blomstertid” klingat ut och de flesta ungar springer ut i solskenet börjar en mörk tid för en del av deras klasskamrater. Förskola och fritids stänger och barn lämnas vind för våg och får klara sig på vad de hittar i ekande tomma kylskåp. Dessa barn både längtar efter att sommarlovet skall ta slut och har ångest för att komma tillbaka och lyssna på lärare och kompisar dela med sig av härliga sommarminnen. Så borde det inte vara.

I Göteborg finns i dag över 500 barn som lever i akut hemlöshet och flyttar runt mellan härbärgen, vandrarhem och andra korttidsboenden med sina föräldrar. Ungefär ett av fem barn i staden lever i ekonomiskt utsatta hushåll, det som till vardags kallas fattigdom.
Hur många minderåriga vars vardag präglas av otrygghet, våld och hunger till följd av föräldrarnas missbruk eller psykiska ohälsa är svårt att veta. Mörkertalet är stort. Ofta saknas vittnen till den misär som finns bakom stängda dörrar.

Göteborgs Stadsmission märker hur allt fler familjer söker sig till organisationen för att få hjälp. Vi ser att utanförskapet i Göteborg ökar och att detta i hög grad drabbar barnen. Den Fattigdomsrapport vi publicerade i höstas visade att 60 procent av den hjälp vi ger är utdelning och subvention av mat, och då huvudsakligen till människor som sedan länge lever på försörjningsstöd.
Så allvarlig är nyfattigdomen i dag.

Klarar man som förälder inte sätta mat på bordet alla dagar i månaden eller ge sina barn en trygg tillvaro är det svårt att de dem fina sommarminnen.

Detta försöker Stadsmissionen göra något åt. Bland annat genom att varje år under flera veckor anordna ett kollo som ger barn och familjer i utsatthet möjligheten att komma iväg på semester. För många är detta familjens första semester någonsin. Första gången man lär sig simma och cykla, första gången man grillar eller kan dra iväg på fisketur med en nykter mamma eller pappa.
I dag lanserar Göteborgs Stadsmission kampanjen DU SKA INTE TRO DET BLIR SOMMAR för att uppmärksamma Göteborgarna hur sommaren kan se ut för barn som lever i social och ekonomisk utsatthet i vår stad. Bidra gärna med en gåva genom att SWISHA till 90 01702 eller bli månadsgivare och hjälp oss ge fler barn en trygg tillvaro.