Remake - Göteborgs stadsmission
Mer

Genom att skänka kläder eller prylar till Stadsmissionen kan de gamla varorna bli till helt nya. Trendigt just är att sy om åldrade kläder – att ta bort och lägga till – och sedan sälja dem i butik.

Tanken att designa om gamla kläder och prylar är förhållandevis ny – åtminstone i Sverige. I och med att second hand har blivit alltmer trendigt kom även tankarna på att göra om = remake. I Stadsmissionens fall handlar det om kläder och prylar som inte kan säljas i butikerna. Det rör sig oftast om varor som helt eller delvis är sönder eller är smutsiga. Byxben klipps av och ersätts med nytt tyg, paljetter sys på jeansjackan som sett bättre dagar och gamla, udda tallrikar blir till nya uppläggningsfat.

Det handlade då, och gör fortfarande, att få långtidsarbetslösa, praktikanter med flera i arbetsträning. Kläder fick nya ansikten och människor fick en bra och kreativ sysselsättning. Och på den vägen är det…

Argumenten för Stadsmissionens second hand är många – dels finns det miljö- och återvinningsvinster och dels finns det mer mänskliga aspekter. De ekonomiska argumenten är också betydande – överskottet går till att få fler sysselsatta men också till Stadsmissionens verksamheter för de utsatta i Göteborg.