Skryta - Göteborgs stadsmission
Mer

Skryta är ett företag som satsar på långsam design. De använder textilt spillmaterial, alltså sådant som redan är producerat och var tänkt att gå till förbränning, för att skapa lampor med hög designfaktor. Stommar och armaturer är nyproducerade för att ha kontroll på säkerhet och innehåll, men det man skapar lampskärmarna av är material som man har tagit tillvara på. Bland annat tillverkar man lampor av jeans, skinn och garn. Man använder sig av traditionella knyttekniker och nitning. Eftersom alla lampor är handgjorda kommer varje lampa att vara unik.

Det här är ett jätteroligt projekt som blir win-win för alla, säger Mari Forsgren, Ergon.

Förutom själva tillverkningen av lampor står Göteborgs Stadsmission också för material genom spill från insamlingscentralen och våra second hand-butiker.

Målet är inte att vi ska bli miljonärer, vi har ett annat ”mission”. Det ska vara en meningsfull syssla, det är därför vi gör detta, säger Lill O Sjöberg från Skryta.

Läs mer om Skryta och slow design här –> Skryta slow design
En av Skrytas idéer är att inte hålla lager av produkter utan Ergon kommer att tillverka lampor utifrån det material man har tillgång till. På så vis finns inga stressande leveranstider att hålla. Man säljer bara det man har och varje lampa får ta den tid det tar för tillverkaren att göra den.