Mer

Enligt Livsmedelsverket så slänger vi i Sverige i genomsnitt ut 107 kg mat och dryck varje år. Matsvinn från svenska hushåll står årligen för 500 000 ton växthusgas. Det är lika mycket växthusgas som 200 000 bilar står för.
Varje dag serverar S:t Johanneskyrkan mat till 200 personer och delar ut bröd till ytterligare 80 personer. Mat som annars skulle ha slängts på grund av skönhetsfel eller korta utgångsdatum.

– Hit kommer olika sorters gäster, allt från pensionärer och personer med missbruksproblematik till barnfamiljer och eu-medborgare. Många är stamgäster, vilket är mysigt då man bygger upp en relation med dem. Det finns mycket gemenskap här, säger Francois Hancke, livsmedelsansvarig i S:t Johanneskyrkan.

Läs Francois berätta om matsvinn och hans arbete i GP, klicka här>>

Skänk mat och livsmedel
Den donerade maten ska vara av god kvalitet och i obrutna förpackningar. Är det kyl- eller frysvaror måste det alltid kunna redogöras för en obruten kylkedja. Reglerna för egenkontroll enligt EU-direktiv godkänner inte heller att vi tar emot mat som stått framme, exempelvis på en buffé.

Livsmedel från privatpersoner kan vi inte ta emot på grund av gällande livsmedelsregler om spårbarhet.

Information om livsmedel som skänks
Vid kontakt för en livsmedelsdonation ser vi gärna att du uppger:

  • Mängd i antal, konsumentförpackningar och vikt/volym
  • Bäst före-datum
  • Levererans. Kan ni leverera direkt till vårt lager i Göteborg eller ska det hämtas? Om det ska hämtas behövs även adress och kontaktperson uppges i mejl.
    För långsiktiga samarbeten runt matdonationer.

Vill ert företag skänker livsmedel?
Välkommen att kontakta Francois Hancke enligt uppgifter nedan.

Francois Hancke
Livsmedelsansvarig
031 – 755 36 63
Francois.Hancke@stadsmissionen.org