Skänk mat - Göteborgs stadsmission
Mer
Varje år slänger livsmedelsbranschen stora mängder mat. Samtidigt finns det allt för många människor som inte har råd att äta sig mätta. Göteborgs Stadsmissions Matcentral vill vara länken mellan livsmedelssvinn och människor som är i behov av mat.

Göteborgs Stadsmission tar gärna emot donerade livsmedel från bland annat butiker och producenter för att omvandla till måltider i våra verksamheter och i vår lunchrestaurang. Med hjälp av vår matcentral som startade i april 2019 kan vi nu ta emot och lagerhålla betydligt större volymer än vi tidigare haft möjlighet till. För potential finns det. Enligt en rapport av Naturvårdsverket slängdes det år 2016 30 000 ton mat från livsmedelsbutiker och 45 000 ton från livsmedelsindustrin i Sverige.

Matcentralen förser våra verksamheter och vår lunchrestaurang med råvaror, som där förädlas till måltider.  Livsmedlen distribueras även vidare till andra idéburna organisationer och församlingar i Göteborg som utför socialt arbete, och liksom vi, möter människor i behov av mat. Vi erbjuder dessutom arbetsträning på matcentralen, där våra deltagare kan bygga kompetens och erfarenhet på väg tillbaka, eller in, till arbetslivet. Matcentralen finansieras främst av norska Kavlifondet.

Skänk mat och livsmedel

Vill ditt företag vara med och bidra till både människor och miljö genom att donera livsmedel? Den donerade maten ska vara av god kvalitet och i obrutna förpackningar. Är det kyl- eller frysvaror måste det alltid kunna redogöras för en obruten kylkedja. Reglerna för egenkontroll enligt EU-direktiv godkänner inte heller att vi tar emot mat som stått framme, exempelvis på en buffé.

Livsmedel från privatpersoner kan vi inte ta emot på grund av gällande livsmedelsregler om spårbarhet.

Information om livsmedel som skänks

Vid kontakt för en livsmedelsdonation ser vi gärna att du uppger:

  • Mängd i antal, konsumentförpackningar och vikt/volym
  • Bäst före-datum
  • Leverans. Kan ni leverera direkt till vårt lager i Göteborg eller ska det hämtas? Om det ska hämtas behövs även adress och kontaktperson uppges i mejl.

Vill ert företag skänka livsmedel?  Välkommen att kontakta oss enligt uppgifter nedan.

Matcentralen

Stadsmissionens matcentral