Skänk mat - Göteborgs stadsmission
Mer
Varje år slänger livsmedelsbranschen stora mängder mat. Samtidigt finns det allt för många människor som har svårt att få pengarna att räcka till tre mål om dagen i slutet av månaden. Därför arbetar vi för att öka användandet av matsvinnet. Vill ditt företag vara med och bidra till både människor och miljö genom att donera livsmedel?

Göteborgs Stadsmission tar gärna emot donerade livsmedel från bland annat butiker och producenter för att omvandla till måltider i våra verksamheter och i vår lunchrestaurang. Nu utökar vi dessutom vår kapacitet! Med vår nystartade matcentral kommer vi att kunna ta emot och lagerhålla betydligt större volymer än vi tidigare haft möjlighet till. För potential finns det. Enligt en rapport av Naturvårdsverket slängdes det år 2016 30 000 ton mat från livsmedelsbutiker och 45 000 ton från livsmedelsindustrin i Sverige.

Matcentralen kommer att förse våra verksamheter och vår lunchrestaurang med råvaror, som där förädlas till måltider.  Livsmedlen distribueras även vidare till andra idéburna organisationer och församlingar i Göteborg som utför socialt arbete, och liksom vi, möter människor i behov av mat. Vi kommer dessutom att erbjuda arbetsträning på matcentralen, där våra deltagare kan bygga kompetens och erfarenhet på väg tillbaka, eller in, till arbetslivet. Projektet med matcentralen finansieras främst av norska Kavlifondet.

Skänk mat och livsmedel

Den donerade maten ska vara av god kvalitet och i obrutna förpackningar. Är det kyl- eller frysvaror måste det alltid kunna redogöras för en obruten kylkedja. Reglerna för egenkontroll enligt EU-direktiv godkänner inte heller att vi tar emot mat som stått framme, exempelvis på en buffé.

Livsmedel från privatpersoner kan vi inte ta emot på grund av gällande livsmedelsregler om spårbarhet.

Information om livsmedel som skänks

Vid kontakt för en livsmedelsdonation ser vi gärna att du uppger:

  • Mängd i antal, konsumentförpackningar och vikt/volym
  • Bäst före-datum
  • Leverans. Kan ni leverera direkt till vårt lager i Göteborg eller ska det hämtas? Om det ska hämtas behövs även adress och kontaktperson uppges i mejl.

Vill ert företag skänka livsmedel?  Välkommen att kontakta Anna enligt uppgifter nedan.

Anna Hallgren

Samordnare Stadsmissionens matcentral