Inger - Göteborgs stadsmission
Mer

”Lägenheten var för stor och dyr för bara mig. Men det var svårt att skiljas från den. Det är ju här vi har haft alla minnen, här har barnen växt upp, här har livet pågått.

Vi har haft det bra även om vi inte haft så mycket pengar över. Barnens pappa har aldrig varit med i bilden. Jag har bott själv med dem och försörjt oss alla med min lön. Men jag har inte kunnat spara så mycket.

Nu är de vuxna och har inte bott hemma på länge. Jag har tänkt att jag borde byta till något mindre och billigare. Men allt gick så snabbt. Kroppen gjorde för ont och sjukskrivningen kom plötsligt. Jag hade ingen chans att gå tillbaka till jobbet innan det var dags för pension.

Helt plötsligt var jag sen med att betala flera av hyrorna. Patientavgifterna och medicinkostnaderna sprang iväg. En månad hade jag svårt att betala hyran. Samtidigt gick mina vårdfakturor till inkasso. Luften gick ur mig.

Min energi räckte bara till att ta mig till mina läkarbesök och rehabilitering. Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag ville inte besvära barnen. De har fullt upp med sitt eget, med barn och jobb och allt. Jag sa det inte till någon.

En dag fick jag beskedet om vräkning.

Jag skäms så fruktansvärt. Jag vill inte vara i den här situationen. Jag är en vuxen människa. Jag har tagit hand om mina barn och barnbarn, och nu kan jag inte ta hand om mig själv.

Enligt socialtjänsten tillhör jag inte målgruppen. Jag har fått hjälp med nödbistånd till vandrarhem när min sjukpenning är slut för månaden. Mina saker är magasinerade. Jag saknar dem. Jag saknar att kunna bläddra i fotoalbumet och se på bilder när barnen var små, att dricka kaffe ur min egen kaffekopp och att kunna bjuda hem mina älskade barn och barnbarn.

Jag har alltid jobbat och försörjt mig själv och barnen. Jag har varit sparsam och alltid fått pengarna att räcka till. Men jag orkade ju inte – sjukdomen tog på krafterna och det var så svårt att förlora kontakten med jobbet. Det är ju det jag har haft sedan barnen flyttade hemifrån.

Jag vet inte hur jag ska göra. Nu är det snart ett år sedan jag förlorade min lägenhet. Kanske kan jag lyckas få ett kontrakt som inneboende?

/Inger

*Inger heter egentligen någonting annat

Gör skillnad nu

SWISHA DIN GÅVA NU

Med din hjälp kan vi stötta fler göteborgare i hemlöshet. Swisha din gåva till 90 01 702.

Bli företagsvän

Bli företagsvän

Bidra till ett starkare lokalsamhälle

Det här går din gåva till

Idag lever 3733 personer i hemlöshet i Göteborg. Göteborgs Stadsmission arbetar varje dag för att möta deras behov. Vi vet hur lätt det är att hamna där. Och vi vet hur hårt människorna bakom siffrorna drabbas.

För dem kan vi till exempel hjälpa till med:

  • Fritidsaktiviteter för barnen
  • Frukost, lunch och middag
  • Varma vinterkläder
  • Stöd längst vägen till en egen bostad

Din gåva kan betyda allt. Tack för att du är med oss i kampen för ett mänskligare samhälle för alla.