Janne - Göteborgs stadsmission
Mer

Jag var hemlös mellan 1982-2007. 25 år. Jag har firat många jular i olika källarförråd och vindar.

I min barndom firade vi jul först hos mormor. Där tävlade vi barn om vem som fick mest julklappar. Men jag hade en back up eftersom att vi åkte till farmor sen, så jag vann alltid.

När jag var hemlös stod jag utanför och såg in på hur folk pyntade och myste. Visste att det doftade av julskinka därinne. Men jag fick gå och lägga mig i min källare. Det var en sån tomhetskänsla. Det har gjort att jag gärna vill ha julstämning hemma nu. Men ingen gran, det är för jobbigt.

Jag hade familj, fick barn, hade en hund som fick valpar. Men jag missbrukade.

När tjejen var på smällen i sjunde månaden vägde jag 52 kilo. Man såg mina kindknotor. När tösen var 2 år började mamman jobba. Hon sa åt mig att jag fick ta och söka ett jobb, men jag kom mig aldrig för att gå till arbetsförmedlingen. Jag söp. Hon gav mig ett ultimatum: jag fick välja mellan flaskan och henne. Det dröjde inte många dagar innan jag var full igen. Hon packade väskorna och flyttade. Efter det bodde jag hos någon kompis och på lite andra ställen. Men ingen vill ha ett gäng alkoholister som boende.

Jag missbrukade i 40 år. Första gången jag var full var jag fem år. När jag var 52 år blev jag nykter, och har varit det i 16 år nu.

Jag bor granne med en polis som har jagat mig i hela mitt liv. Han är görfräck. Han kunde mitt personnummer i huvudet. Han har sagt att det är skönt att se människor som kommer tillbaka till livet. Det är en klapp på axeln för honom att se mig nu, han har inte jagat mig i onödan.

Jag har varit på kåken. När jag var där sista gången var jag så trött på att vara bostadslös. Jag sa ”jag går inte härifrån innan jag har en bostad, ni får lyfta bort mig”. Efter muck fick jag en bostad. Jag träffade en kille som tjatade om NA. Han höll mig vid liv.

Den här kyrkan har också räddat mitt liv. Jag brukar fira jul här i Johanneskyrkan, men jag får se hur det blir i år. Jag har börjat bli kär på gamla dagar. Det är härligt, jag har nog aldrig varit det nykter innan.

Jag funderar också på att åka bort, men jag är rädd. Jag har varit bostadslös i 25 år. Det känns konstigt att lämna min lägenhet. När jag är bortrest vill jag hem. Mitt hem är min borg.

/Janne

*Janne heter egentligen någonting annat

Gör skillnad nu

SWISHA DIN GÅVA NU

Med din hjälp kan vi stötta fler göteborgare i hemlöshet. Swisha din gåva till 90 01 702.

Bli företagsvän

Bli företagsvän

Bidra till ett starkare lokalsamhälle

Det här går din gåva till

Idag lever 3733 personer i hemlöshet i Göteborg. Göteborgs Stadsmission arbetar varje dag för att möta deras behov. Vi vet hur lätt det är att hamna där. Och vi vet hur hårt människorna bakom siffrorna drabbas.

För dem kan vi till exempel hjälpa till med:

  • Fritidsaktiviteter för barnen
  • Frukost, lunch och middag
  • Varma vinterkläder
  • Stöd längst vägen till en egen bostad

Din gåva kan betyda allt. Tack för att du är med oss i kampen för ett mänskligare samhälle för alla.