Kalender - Göteborgs stadsmission

december, 2021

27 Nov - 12 Dec

Julklappsinsamling i second hand

Kan du inte besöka julklappsbåten eller julklappsvagnen den 4 december? Ingen fara! I år finns det möjlighet att lämna in julklappar och presentkort i samtliga av våra second hand-butiker. Mellan 27 november och 12 december är du välkommen in till någon av våra tolv butiker i Göteborg, Kungsbacka och Alingsås. Julklapparna lämnas på speciella insamlingsplatser i butikerna och går direkt till barnfamiljer som lever i fattigdom. Läs mer om årets julklappsinsamling här.

1 Dec 09:00 - 10:00

Seminarium: Hemlöshetsrapporten

ÄR KOMMUNERNAS ARBETE MOT HEMLÖSHET EFFEKTIVT?

Hemlösheten i Sverige minskar inte. Över 33 000 människor saknar ett hem att kalla sitt.

Fokus i årets hemlöshetsrapport är alla de kommuner som dagligen arbetar med frågan. Vi har granskat arbetet i de kommuner där det finns en Stadsmission, kompletterat med ytterligare utvalda kommuner för en bred bild av arbetet. Med rapporten Hemlös 2021 och Stadsmissionens samlade förslag som utgångspunkt vill vi tillsammans med politiken, civilsamhället och andra intressenter bidra till en ny svensk politik mot hemlöshet.

Samtidigt rör det äntligen på sig i hemlöshetspolitiken. Sverige har sedan 2009 saknat en nationell hemlöshetsstrategi. Nu föreslås en ny nationell strategi mot hemlöshet i regeringens budget. Det öppnar en möjlighet för ett större statligt ansvarstagande och ett bättre stöd till kommunerna. En möjlighet att pressa tillbaka den alltför höga hemlösheten.

Med rapporten Hemlös 2021 och Stadsmissionens samlade förslag som utgångspunkt vill vi tillsammans med politiken, civilsamhället och andra intressenter bidra till en ny svensk politik mot hemlöshet. Stadsmissionen bjuder därför in Dig till en lansering där vi presenterar rapporten Hemlös 2021 och därefter diskuterar våra förslag med en panel bestående av politiker och experter.

Varmt välkommen till årets lansering av hemlöshetsrapporten!

Onsdagen den 1 december 09:00-10:00

Anmäl dig här:
https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_aWUCorAoSnShAedGWOwrqA

Medverkande:
• Åsa Paborn, Direktor Stockholms Stadsmission, talesperson hemlöshet Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner
• Jonas Wihlstrand, Generalsekreterare Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner
• Representant från Arbetsmarknadsdepartementet
• Anna Lindskog, utredare Socialstyrelsen
• Kristin Jacobsson (C), ordförande Stiftelsen Hotellhem i Stockholm (SHIS), gruppledare Socialnämnden Stockholm
• Göran Gredfors (M), kommunalråd och ordförande i Socialnämnden i Eskilstuna

Arrangör: Sveriges Stadsmissioner

2 Dec 09:00
4 Dec 15:00

Levande julkrubba på Domkyrkoplan

Jesusbarnet har återvänt och tillsammans med honom de vise männen, änglakören, åsnorna och alla de andra. De första dagarna i december gestaltas julevangeliet på Domkyrkoplan och vi får följa med tillbaka till Betlehem år 1.

Det kostar inget och krävs ingen föranmälan. Det är bara att dyka upp.

Föreställning pågår ca 20 minuter. Efter föreställningarna görs en insamling till Göteborgs Stadsmissions arbete för människor som lever i utsatthet.

Spelschema

Torsdag 2/12: kl. 09.00, 09.30, 10.15, 11.00 och 11.45
Fredag 3/12: kl. 09.00, 09.30, 10.15, 11.00, 11.45, 13.30, 14.15, 15.00, 15.45, 16.30 och 17.00
Lördag 4/12: kl. 10.30, 11.15, 12.45, 13.30, 14.15 och 15.00

4 Dec 09:00 - 16:00

Julklappsbåten

Julklappsbåten är tillbaka! Den 4 december går vi återigen till sjöss tillsammans med Vrångö Transport för att samla in julklappar i Göteborgs södra skärgård. På bryggorna bjuds det på julfika och underhållning. När julklappsbåten lägger till kan du lämna över en julklapp eller gå ombord och besöka vår second hand-butik för hållbara fynd. Läs mer om årets julklappsinsamling här.

4 Dec 11:00 - 15:00

Julklappsvagnen

Den 4 december kommer vi i samarbete med Spårvägssällskapet Ringlinien att anordna julklappsvagnen. Sedan 2015 har vi tillsammans återupplivat ett 100 år gammalt initiativ om att åka runt i Göteborg i en spårvagn och samla in julklappar till familjer som lever i fattigdom. Kända Göteborgsprofiler finns på plats på vagnen och tar emot alla gåvor. Vi bjuder på glögg, pepparkakor, musik och annat trevligt vid de längre stoppen. Läs mer om årets julklappsinsamling här.

6 Dec - 7 Dec

Seminarium på MR-dagarna

Den 6-7 december anordnas Mänskliga Rättighetsdagarna på Svenska Mässan i Göteborg. MR-dagarna är nordens största forum för mänskliga rättigheter och i år kommer Sveriges Stadsmissioner finnas på plats. Välkommen att lyssna på vårt seminarium om utanförskapets påverkan på demokrati och delaktighet eller besöka vår monter för att prata mer om utsatthet och utanförskap.

Om seminariet:

Utanförskapets påverkan på demokrati och delaktighet

Måndag 6 december 2021 13:00 – 14:00 H2

Kort presentation av utsattheten, hemlösheten och fattigdomen i Sverige idag. Vi tar avstamp i två färska rapporter som Sveriges Stadsmissioner har släppt under hösten – fattigdomsrapporten och hemlöshetsrapporten. Vad gör utsatthet och utanförskap med människan och samhället – ett forskningsperspektiv.

Samtal med Stadsmissionens talespersoner, forskare och politiker om dagens välfärd och den värdegrund som dagens välfärdssystem bottnar i. Vad innebär den för synen på människan och samhället – håller den på att förändras? Vart är vi på väg?

10 Dec

Ny second hand i Femman

Den 10 december öppnar vi en ny second hand-butik i Femman!

I denna butik kommer vi erbjuda mode och hemredning för dig som letar efter trendiga och hållbara alternativ.

Välkommen in!