Pensionärer i fattigdom - Göteborgs stadsmission
Vi på Göteborgs Stadsmission möter dagligen pensionärer som inte får pengarna att räcka till. De kommer till oss för att äta lunch i vårt kafé eller för att få en matkasse levererad hem till sig. Bli månadsgivare eller ge en gåva och bidra till att ingen ska behöva vara hungrig.
Bli månadsgivare

Bli månadsgivare här

Bli månadsgivare och bidra till att ingen ska behöva gå hungrig. 100 kr/månaden bidrar exempelvis till:


  • Matkassar
  • Lunchservering

Ge en gåva nu

Swisha en gåva eller klicka på knappen för att betala med kort.


  • Swish: 90 01 702
  • Betala med kort

 

Jag hade just förberett min middag, kokt potatis med kokta morötter, när han ringde och sa att han var på väg med en matkasse. Det var fredag och jag hade önskat att få hjälp med mat, men inte visste jag att det skulle komma just idag. Vilken vändning att kunna äta fläskfilé till potatisen! Det är inte ofta. Jag har inte så hög pension och det mesta går till kostnader för vård och läkemedel.

Efter att jag hade ätit delade jag upp köttet och frös in, så att den räcker till många måltider. Sen stod jag och tittade in i kylskåpet som var fullt av goda saker. När allt känns hopplöst öppnar jag och gläds åt det.

/Besökare som får matkassar

FINNS DET VERKLIGEN FATTIGDOM I SVERIGE?

Det är en fråga som vi möter ofta. Och ja, det finns fattigdom i Sverige. Det finns människor som lever många år på försörjningsstöd eller annan inkomst från Försäkringskassan eller pensionärer som får en väldigt liten pension trots långa yrkesverksamma liv och där pengarna helt enkelt inte räcker till.

– För vissa är det en tillfällig kris, men för många är det en långsiktig situation. De lever på gränsen eller på minus varje månad och så kommer en oförväntad utgift som sjukhusvård eller liknande. Det gemensamma för dessa människor är att alla främst betalar sina fasta utgifterna som hyra och el. Då kommer mat och hygienartiklar sist i prioriteringen, säger Lisa Lindell, verksamhetsutvecklare på Göteborgs Stadsmission.

NOLL PÅ KONTOT

För de här människorna är det redan noll kronor på kontot. Att ändra elavtal, köpa billigare ost ect – det är redan gjort. Det handlar inte om ett slösaktigt leverne utan om att leva år ut och år in med minus på kontot och utan några reserver. Vid tillfällig svikt kanske det går att låna av nära eller lösa genom att äta bara ris. Men det går inte att göra så i flera år.

– Det handlar inte om att vända på slantarna för slantarna finns inte. Och du kan inte fara runt halva stan för att jaga rabatter för du har inte råd med spårvagnsbiljetten, säger Lisa Lindell.

Göteborgs Stadsmission har verksamheter dit bland annat pensionärer kommer för att äta en billig måltid. När det är nödvändigt är maten gratis. Det finns även möjlighet att få med sig mat hem och under pandemin har vi kört ut matkassar till människor som behövt det. För de allra flesta är det svårt att be om hjälp.

– Normen i samhället är att man ska kunna ta hand om sig själv. När man inte klarar det är det otroligt skamfyllt. De människor som vi möter väntar in i det sista med att be om hjälp. Och när hjälpen väl kommer, frågar de oss om vi är säkra på att ingen annan behöver den bättre, säger Lisa Lindell.

HUR MATEN SPELAR ROLL

En tillfällig svikt kommer att vända och stödet med mat blir viktigt, men behövs bara en kortare period.

För dem som levt i fattigdom över lång tid förändras inte situationen framåt av en matkasse, men den kanske minskar stressen och hungern i stunden. Många gånger kan det akuta hjälpen med mat vara en ingång för att kunna erbjuda stöd som på lång sikt kan skapa en varaktig förändring för en person. Detta är något som våra vägledare jobbar med.Läs mer om Stadsmissionens vägledning här.