INTET NYTT UNDER SOLEN! - Göteborgs stadsmission
Mer
vd-stadsmissionen-göteborg

INTET NYTT UNDER SOLEN!

10 november, 2017 • Ämne: Fattig

Det enda beständiga är förändringen!

Där någonstans, i skärningspunkten mellan två djupt mänskliga erfarenheter och förmodligen också sanningar befinner sig Göteborgs kyrkliga stadsmission denna höst.

I mitten av oktober fick vi stor publicitet åt vår forskningsöversikt av den fattigdom vi möter, i Göteborg och hos landets övriga Stadsmissioner. Att vi möter människor som ingenting har. Att vi dagligen möter människor som är hungriga. Att det är så många människor som är hungriga. Att det är så många människor som har rätt till hjälp via socialtjänst, psykiatri och försäkringskassan men inte får den. Att de är så många men att de inte syns i den offentliga svenska myndighetsstatistiken. Vi kallar dem de ohjälpta medborgarna.

Jag läser om Allan Hallén som fanns med i den innersta kretsen som grundade vår Stadsmission. Hans erfarenheter är våra erfarenheter, trots att det gått 65 år. I vår stad (och i alla andra städer) finns alldeles för många människor som inte har möjlighet att köpa vinterkläder när frostnätterna obevekligen kommer. Jag har träffat Allan Hallén en gång, 1988, i samband med att han firade sitt 50-års jubileum som diakon på Stora Sköndal. Jag minns honom som en fin och då lågmäld man. Han gjorde intryck, konstaterar jag så här nästan 30 år senare!

Vi har så mycket framför oss! Vi har så många människor som även denna vinter kommer att behöva stöd från oss. Utvecklingen av vårt arbete med Bostad Först-modellen för stadens hemlösa är en oerhört viktig del för att skapa en verklig förändring åt dem som kanske aldrig haft en nyckel till ett eget hem. Vi hoppas fortfarande på att stadens fastighetsägare ska ta ytterligare steg i sitt samhällsengagemang tillsammans med oss. Vi behöver det aktiva samarbetet för att kunna göra det vi vill! Vi klarar det inte på egen hand.

En annan viktig samarbetspartner är Svenska kyrkan. Där sker stora förändringar på församlingsnivå just nu, säkert till det bättre! Men förändring skapar osäkerhet, även inom kyrkan, och en konskevens är att det ekonomiska stödet till vår Stadsmission sjunker med mångmiljonbelopp nästa år. På de flesta håll, med några få lysande undantag, prioriterar man den egna, lokala verksamheten och klipper bort det nödvändiga stödet för Stadsmissionens arbete bland Göteborgs mest utsatta. Vi tvingas skära ner i och begränsa våra insatser. Färre kommer att kunna få hjälp trots att vi vet att de är fler än på mycket, mycket länge.

Nu står advent och jul för dörren. Ha gärna de utsatta göteborgarnas behov i åtanke när ni får frågan om att bli månadsgivare. Ha detta i åtanke när Julklappsvagnen kommer i början av december och när vår julkampanj drar igång. ”Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stort ljus”. Låt detta konkretiseras i nya möjligheter för de människor som har det allra svårast, som, faktiskt, är hungriga och behöver få mat!

Tillbaka