Frågor och svar - Göteborgs stadsmission
Mer

1. Vad är Ebbes Hörna?

Isac Béen och Ebbe Hagard grundade Göteborgs kyrkliga stadsmission 1952. Redan från starten samlade man in kläder och gav till behövande göteborgare. Namnet Ebbes Hörna kommer alltså av en av organisationens grundare. Idag är det en butikskedja som omvandlar begagnade kläder, möbler, böcker och prylar till hjälpinsatser.

2. Hur många butiker finns det?

Vi har sex butiker, alla med lite olika profiler: Bellevue, Alelyckan/Kretsloppsparken och Frölunda är stora fullsortimentsbutiker med stort möbelsortiment. Stigbergstorget har mycket damkläder/märkeskläder och stans bästa second hand-bokhandel i källaren. Butiken i Svingeln är en charmig och populär allroundbutik i sin stadsdel. Vi har även en butik i Alingsås, som framförallt erbjuder kläder, böcker och prylar.

3. Vad händer med vinsten?

Allt överskott från Ebbes Hörna går till Göteborgs Stadsmissions sociala arbete.

4. Hur sätter ni priserna?

Alla våra second hand-butiker tar ut låga/marknadsmässiga priser som sätts efter jämförelse och genomtänkta modeller. Vårt uppdrag är att omvandla de skänkta gåvorna till pengar så att Göteborgs Stadsmission kan göra nytta bland utsatta i alla åldrar. Ju mer vi drar in, desto fler kan få hjälp.

5. Bidrar Ebbes Hörna med något annat än pengar till Göteborgs Stadsmission?

Ebbes Hörna erbjuder arbetsträning, praktikplatser och arbetstillfällen. Dessutom fördelas fysiska gåvor, så som kläder och bruksföremål, direkt till behövande människor i våra sociala verksamheter.

6. Finns det några andra fördelar med Second hand?

Vi återanvänder kläder, prylar och möbler som annars skulle ligga i förråd eller till och med slängas. Att köpa begagnade kläder bidrar till att nytillverkningen minskar. Det i sig innebär att du bidrar till en mer hållbar utveckling genom att handla hos oss. Vi är miljöcertifierade och det vi inte kan sälja i butik säljer vi till återvinning, t.ex. osäljbara böcker och metall.

7. Vad kan du göra?

Ju mer du handlar hos oss, desto större nytta kan Göteborgs Stadsmission göra bland utsatta. Dessutom kan du skänka möbler, hemtextil, prydnadsföremål, böcker, kläder och husgeråd som vi kan sälja. På så sätt får dina saker ett nytt liv. Vi tar bara emot kläder och saker som är hela och rena. Olika stilar och trender är bara roligt!

8. Hur lämnar du in ditt överskott?

Du är välkommen direkt till våra butiker. Har du större möbler eller många möbler kan du ringa till oss på Insamlingscentralen 031-84 20 20 eller mejla insamlingscentralen@stadsmissionen.org

Hitta till Insamlingscentralen

Varmt välkommen!