Att skänka - Göteborgs stadsmission

Vill du skänka saker till vår second hand?

Har du fina saker du har tröttnat på? Tycker du om att bidra till att göra din stad lite bättre? Perfekt, vi tar gärna emot dina hela och rena gåvor! Mindre saker som prylar och kläder kan du lämna in i samtliga av våra second hand-butiker. Klicka här för adresser och öppettider.

Hos oss får dina prylar en andra chans, samtidigt som du bidrar till att människor som vill in på arbetsmarknaden får en möjlighet att arbetsträna. Vi förmedlar också kläder m.m. till behövande. Dessutom gör du miljön en tjänst när dina kläder och prylar får cirkulera vidare. Tack för att du bidrar till ett hållbart kretslopp! Nedan finns information om hur du går tillväga för att skänka dina saker.

Var kan jag lämna mina gåvor?

Vi på Stadsmissionens second hand tar gärna emot saker som är hela och rena. Var du kan lämna dina gåvor beror på storlek och vad det är.

Möbler och större gåvor?

Kom till våra butiker i Alingsås eller Alelyckan! Av hänsyn till arbetsmiljö och resurser kan vi inte ta emot isärplockade möbler och prioriterar mindre möbler. Vår duktiga personal bedömer på plats om gåvan är säljbar. Du kan också lämna din gåva vid Alelyckans återvinningscentral, där vi hämtar det som vi tror går att sälja. Även de möbler som skänks till återvinningen gynnar alltså Stadsmissionens second hand!

Kläder, prylar och mindre saker?

Välkommen in till din närmsta butik eller till vår insamlingscentral på Korpralsgatan 2 i Bellevue! Insamlingscentralen har öppet kl. 08:00-16:30 varje vardag. Du kan också lämna dina kläder och prylar hos Åhléns! I hela landet finns insamlingsboxar till förmån för Sveriges Stadsmissioner.

Har du inte möjlighet att lämna större gåvor själv?

Vid större volymer av gåvor kan vi komma och hämta dem. Vi hämtar alltså inte om det gäller ett fåtal kassar med ex. kläder. Detta på grund av att vi vill använda våra lastbilar så miljöeffektivt som möjligt. Som gåvogivare kan du hjälpa till genom att spara ihop till fler saker du vill skänka eller gå ihop med dina grannar, så att vi kan fylla våra lastbilar. När ni har några säckar med kläder, lådor med prylar eller ett gäng mindre möbler får ni gärna höra av er till oss!

Maila oss då på insamlingscentralen@stadsmissionen.org och skicka samtidigt med en bild på det du vill skänka. Har du inte mail går det bra att ringa oss på 031-84 20 20 måndag-fredag kl 08.00-16.30.

Vi hämtar bara saker våra chaufförer anser att vi kan sälja eller som det finns behov av i våra verksamheter. Vi har också ett ansvar gentemot våra chaufförers arbetsmiljö. Av dessa anledningar kan vi inte ta emot följande saker:

Vi tar INTE emot:

 • 1800-talsmöbler
 • Stora soffor, hörnsoffor eller bäddsoffor
 • Kontorsmöbler
 • Bokhyllor 3-sektioner
 • Byggmaterial
 • CD-ställ
 • Tjock-TV eller bänkar till tjock-TV
 • Hörnskåp eller andra stora skåp
 • Jakaranda
 • Använda madrasser
 • Pianon, flyglar eller tramporglar
 • Vitvaror
 • Skrivare
 • Solarier

Vad händer med gåvan?

Din gåva kommer att säljas i någon av våra second hand-butiker eller gå till någon som behöver den. Vi förmedlar kläder vidare till behövande efter deras behov via Göteborgs Stadsmissions Stödcentral.

Till att börja med sorteras allting som kommer in till oss. En del av gåvorna går till behövande via våra sociala verksamheter. Vad det är för kläder och prylar styrs av de behövandes egna behov.

Därefter förmedlas gåvorna till våra second hand-butiker för försäljning. Vi prövar olika metoder för att kunna sälja gåvorna som kommer in. Det kan vara genom vanlig prismärkning, försäljning till kilopris eller försäljning via Tradera.

En del kläder och textilier som vi av olika skäl inte kan eller lyckas sälja går till vår verksamhet Remake som skapar nya produkter av gamla.

I alla dessa led erbjuder vi arbetsträning för människor som vill komma tillbaka till egen försörjning. Så din gåva kommer till nytta på många olika sätt!

Allt eventuellt överskott av försäljning stannar inom verksamheten.