Aktieutdelning - Göteborgs stadsmission

 Sedan ett tag tillbaka har det blivit möjligt att, utan att betala skatt, skänka sin aktieutdelning till hjälporganisationer. Din gåva ökar följaktligen med drygt 40 procent eftersom gåvan går direkt till mottagaren. Läs mer om hur du går till väga samt ladda ner anmälningsblankett här.

För att slippa skatten måste aktieägarna donera pengarna innan bolagsstämman fattat beslut om årets utdelning. Börsbolagen delade förra året ut en rekordstor återbäring till landets aktieägare – omkring 160 miljarder kronor.
Vanligtvis beskattas aktieutdelningar med 30 procent. För dem med riktigt stora förmögenheter kan skattesatsen bli hela 60 procent. Ideella organisationer som arbetar för allmännyttiga ändamål är däremot begränsat skattebefriade. Det enda som krävs är att den som väljer att skänka bort sin aktieutdelning själv meddelar sin bank eller mäklare om vilken organisation man vill att utdelningen ska gå till.
Så här gör du om du vill skänka din aktieutdelning till Göteborgs Kyrkliga Stadsmission:

  1. Donationen måste göras innan bolagsstämman fattat beslut om årets utdelning.
  2. Bestäm vilken/vilka aktieutdelningar du ska donera och hur mycket.
  3. Det är viktigt att skilja mellan om aktierna finns på VP-konto eller om de ligger i depå (framgår av årsbesked från banken).
  4. Om du har VP-konto ska du fylla i blanketten ”Anmälan om rättighetshavare för VP-konto” och sedan lämna blanketten till din bank. (Blanketten kan laddas hem här nedan.)
  5. Om du har depå ska du be din bank om hjälp.
  6. Spara kvittot från överföringen, det ska bifogas deklarationen påföljande år för att du ska slippa skatt.

Ladda ner blanketter för anmälan om aktieutdelning


Har du frågor kontakta:

Tomas Carlström

Marknads- och kommunikationschef, pressansvarig

Barlastgatan 2, 414 63 Göteborg