Laddar förhandsgranskning...
Vi hjälper gärna till med fakta och hänvisar dig till rätt person för en intervju.
Marknads- och kommunikationschef, pressansvarig
Barlastgatan 2, 414 63 Göteborg
En informationsplikt för skolor skulle leda till att vissa barn inte vågar gå till skolan, av rädsla för att bli anmälda och utvisade. Vilket i sin tur riskerar att beröva barnet dess rätt till utbildning i praktiken, skriver Sveriges Stadsmissioner tillsammans med 16 andra representanter för civilsamhällesorganisationer i Göteborgs-Posten.
Göteborgs Stadsmission, Reningsborg, Räddningsmissionen, Skyddsvärnet och Bräcke diakoni skriver gemensamt under en debattartikel med uppmaningen se över dagersättningen för asylsökande som är oförändrad sedan 1994 samt att ge asylsökande möjlighet att resa med kollektivtrafik till ett reducerat pris.
"Barn, skulder och missbruk räcker inte för att hemlösa ska få hjälp med ett tillfälligt boende. Och för den som får beviljad stöd brukar det innebära en insats på två veckor. Det är för lite tid, om vi ska lyckas lösa långvariga problem."
Det blir allt svårare för människor i strukturell hemlöshet att få hjälp av kommunerna med bostad. Det visar den nya rapporten ”Hemlös 2023” från Sveriges Stadsmissioner. Tio kommuner har granskats där Stadsmissionen bedriver social verksamhet. Nu kräver Stadsmissionen att regeringen agerar för att minska hemlösheten.
Sveriges Stadsmissioner släpper nu sin åttonde fattigdomsrapport. Den innehåller särskilt framtagen statistik från SCB som visar att 6,9 procent av Sveriges befolkning levde i ekonomisk utsatthet år 2020. En skyhög inflation och en kommande lågkonjunktur innebär en än mer utsatt situation för dem som redan lever i fattigdom.
För människor som lever i hemlöshet, eller riskerar att hamna där, har utvecklingen i samhället gått bakåt. Hemlösheten fortsätter att breda ut sig. Vi möter den varje dag i våra verksamheter. Unga, äldre, nyanlända, arbetslösa och yrkesverksamma. De som saknar ett hem att kalla sitt eget finns i alla grupper. Över 33 000 människor lever under sådana förhållanden. Det är ovärdigt en välfärdsstat och en förfärande realitet. För alla dem fortsätter vi kämpa – kämpa för att fler ska få den trygghet ett eget hem innebär. Och just därför fortsätter vi att årligen presentera en hemlöshetsrapport, i år släpper vi den elfte där vi valt att fokusera på kommunernas uppdrag.
Hemlösheten i Sverige minskar inte. Över 33 000 människor saknar ett hem att kalla sitt. Välkommen till årets lansering av Sveriges Stadsmissioners hemlöshetsrapport!
Vi möter varje dag, året om, människor i nöd. Människor med tillgång till det svenska välfärdssystemet men som inte får den hjälp de har rätt till. Den 18/10 bjuder Sveriges Stadsmissioner in till ett webinarium för att diskutera årets fattigdomsrapport.
Den 14 september bjöd Göteborgs Stadsmission och Maria Eriksson (professor på Ersta Sköndal Bräcke Högskola) in till en digital frukost med fokus på våld i nära relation och hur det påverkar ett barn att uppleva eller bli utsatt för våld.
Drygt ett år har gått sedan Sverige fick en nationell hemlöshetsstrategi, där Bostad först beskrivs som en viktig del för att utrota hemlösheten i Sverige. Men på vilket sätt arbetar man med Bostad först runt om i landet och vad är det som krävs för att fler kommuner ska implementera programmet? Det och mycket mer stod på agendan den 19 september då verksamma inom hemlöshetsfrågor från hela landet samlades i Göteborg för att diskutera hur fler kommuner kan börja arbeta med Bostad först.
Onsdag 27 september kl. 14-18 är det åter igen dags för ”Handla för andra” i samarbete med ICA Kvantum Munkebäck. Du kan då handla på ICA Kvantum Munkebäck utifrån en inköpslista som Göteborgs Stadsmission tagit fram, baserat på de behov som finns. De inköpta varorna lämnas på plats till Stadsmissionen och distribueras sedan vidare till människor i behov av mat.
I juni blev det klart att Martin Ärnlöv blir ny direktor/VD på Göteborgs Stadsmission och nu startar han sitt nya uppdrag. ”Det känns spännande att vara på plats och jag ser fram emot att sätta i gång”, säger Martin Ärnlöv som i sina tidigare arbeten inom civilsamhället haft samröre både med Göteborgs Stadsmission och Sveriges Stadsmissioner.
En informationsplikt för skolor skulle leda till att vissa barn inte vågar gå till skolan, av rädsla för att bli anmälda och utvisade. Vilket i sin tur riskerar att beröva barnet dess rätt till utbildning i praktiken, skriver Sveriges Stadsmissioner tillsammans med 16 andra representanter för civilsamhällesorganisationer i Göteborgs-Posten.
Vill du läsa mer om vad Göteborgs Stadsmission arbetar med?