Laddar förhandsgranskning...
Vi hjälper gärna till med fakta och hänvisar dig till rätt person för en intervju.
Marknads- och kommunikationschef, pressansvarig
Barlastgatan 2, 414 63 Göteborg
Göteborgs Stadsmission, Reningsborg, Räddningsmissionen, Skyddsvärnet och Bräcke diakoni skriver gemensamt under en debattartikel med uppmaningen se över dagersättningen för asylsökande som är oförändrad sedan 1994 samt att ge asylsökande möjlighet att resa med kollektivtrafik till ett reducerat pris.
"Barn, skulder och missbruk räcker inte för att hemlösa ska få hjälp med ett tillfälligt boende. Och för den som får beviljad stöd brukar det innebära en insats på två veckor. Det är för lite tid, om vi ska lyckas lösa långvariga problem."
Hemlösheten biter sig fast i Sverige. Ett tungt skäl är att stöd till människor som befinner sig i eller riskerar hemlöshet i Sverige har lämnats till kommunerna att lösa. Det är en grannlaga uppgift som landets 290 kommuner inte går i land med.
Socialstyrelsen ska i september redovisa förslag för hur hemlösheten kan minska. Det är viktigt då myndigheten senaste nationella kartläggning visar att hemlösheten fortsatt att öka och berör drygt 33 000 personer. Bland de frågor Socialstyrelsen fått regeringens uppdrag att titta på finns ”Bostad först”. Sveriges Stadsmissioner välkomnar detta uppdrag och vill att metoden blir en utgångspunkt i en bostadsledd nationell strategi mot hemlöshet.
Det blir allt svårare för människor i strukturell hemlöshet att få hjälp av kommunerna med bostad. Det visar den nya rapporten ”Hemlös 2023” från Sveriges Stadsmissioner. Tio kommuner har granskats där Stadsmissionen bedriver social verksamhet. Nu kräver Stadsmissionen att regeringen agerar för att minska hemlösheten.
Sveriges Stadsmissioner släpper nu sin åttonde fattigdomsrapport. Den innehåller särskilt framtagen statistik från SCB som visar att 6,9 procent av Sveriges befolkning levde i ekonomisk utsatthet år 2020. En skyhög inflation och en kommande lågkonjunktur innebär en än mer utsatt situation för dem som redan lever i fattigdom.
För människor som lever i hemlöshet, eller riskerar att hamna där, har utvecklingen i samhället gått bakåt. Hemlösheten fortsätter att breda ut sig. Vi möter den varje dag i våra verksamheter. Unga, äldre, nyanlända, arbetslösa och yrkesverksamma. De som saknar ett hem att kalla sitt eget finns i alla grupper. Över 33 000 människor lever under sådana förhållanden. Det är ovärdigt en välfärdsstat och en förfärande realitet. För alla dem fortsätter vi kämpa – kämpa för att fler ska få den trygghet ett eget hem innebär. Och just därför fortsätter vi att årligen presentera en hemlöshetsrapport, i år släpper vi den elfte där vi valt att fokusera på kommunernas uppdrag.
Den 17 oktober på internationella fattigdomsdagen släpper Sveriges Stadsmissioner sin årliga fattigdomsrapport. Årets rapport fokuserar på ”de ohjälpta”. Människor som har rättigheter i det svenska välfärdssystemet, men som av olika skäl inte får stöd. I stället köar de till Stadsmissionen och övriga civilsamhället för mat och kläder.
Hemlösheten i Sverige minskar inte. Över 33 000 människor saknar ett hem att kalla sitt. Välkommen till årets lansering av Sveriges Stadsmissioners hemlöshetsrapport!
Vi möter varje dag, året om, människor i nöd. Människor med tillgång till det svenska välfärdssystemet men som inte får den hjälp de har rätt till. Den 18/10 bjuder Sveriges Stadsmissioner in till ett webinarium för att diskutera årets fattigdomsrapport.
Den 14 september bjöd Göteborgs Stadsmission och Maria Eriksson (professor på Ersta Sköndal Bräcke Högskola) in till en digital frukost med fokus på våld i nära relation och hur det påverkar ett barn att uppleva eller bli utsatt för våld.
Den 8 juni bjöd Göteborgs Stadsmission och Rädda Barnen in medarbetare på socialtjänsten till en digital frukost, med fokus på hemlöshet bland barnfamiljer konsekvenser för barn som växer upp utan stabil bostad.
Ett av de bästa skydden mot social och ekonomisk utsatthet är utbildning. Och tidiga insatser är viktiga. Därför erbjuder Göteborgs Stadsmission studiestöd för elever i mellanstadiet. I detta arbete är volontärerna en mycket viktig del.
"Att se lättnaden i barnens ansikten när de inser att de faktiskt klarade av en uppgift härlig. Och sorglig. Många av dem har så låga förväntningar på sig själva att de inte ens försöker, och att kunna väcka liv i deras självförtroende är en stor del av varför vi finns."
Under de två åren vi arbetat med Grön Omställning har vi samlat på oss massor med erfarenheter av målgruppen. Vi har nu startat Grön Inställning – ett instegsprogram till Grön Omställning – där praktik och språkträning varvas i en hållbarhetskontext.
Allt fler kylskåp står tomma. Många människor går hungriga och får inte sin rätt till mat uppfylld i Göteborg. Ingen ska behöva gå hungrig i vår stad och för det behövs en kartläggning för mer kunskap och en handlingsplan. Mat är en grundläggande mänsklig rättighet och att utrota all hunger till år 2030 är ett av de globala utvecklingsmål som antagits av FN. Vi tror att Göteborgs stad vill ta ansvar för denna situation.
Vill du läsa mer om vad Göteborgs Stadsmission arbetar med?