Bli månadsgivare-torrakläder - Göteborgs stadsmission

Hjälp barnfamiljer i fattigdom – bli månadsgivare

I Göteborg lever allt för många barnfamiljer i fattigdom. Din gåva gör stor skillnad.
Med den kan vi exempelvis:
  • Dela ut några mycket efterlängtade julklappar
  • Dela ut presentkort till matbutiker
  • Dela ut varma vinterkläder

Jag kan få panik när vintern kommer och upptäcker att lillan har vuxit ur alla kläder. Hon hade behövt dubbla uppsättning ytterkläder för hon leker rätt vilt och smutsar ner sig så mycket, men det har jag inte råd med. Jag har stått där med hårblåsen i regnbyxorna och nästan gråtit för att mitt barn ska kunna gå i rena och torra kläder.

Jag lever på sjukersättning och skulle gärna vilja jobba, men det går inte. Det är tufft att leva på sjukersättning och samtidigt vara ensamstående förälder.

/Besökare

Finns det verkligen fattigdom i Sverige?

Det är en fråga som vi möter ofta. Och ja, det finns fattigdom i Sverige. Det finns människor som lever många år på försörjningsstöd eller annan inkomst från Försäkringskassan där pengarna helt enkelt inte räcker till.

– För vissa är det en tillfällig kris, men för många är det en långsiktig situation. De lever på gränsen eller på minus varje månad och så kommer en oförväntad utgift som sjukhusvård eller liknande. Det gemensamma för dessa människor är att alla främst betalar sina fasta utgifterna som hyra och el. Då kommer mat och hygienartiklar sist i prioriteringen, säger Lisa Lindell, verksamhetsutvecklare på Göteborgs Stadsmission.

Noll på kontot

För de här människorna är det redan noll kronor på kontot. Att ändra elavtal, köpa billigare ost ect – det är redan gjort. Det handlar inte om ett slösaktigt leverne utan om att leva år ut och år in med minus på kontot och utan några reserver. Vid tillfällig svikt kanske det går att låna av nära eller lösa genom att äta bara ris. Men det går inte att göra så i flera år.

– Det handlar inte om att vända på slantarna för slantarna finns inte. Och du kan inte fara runt halva stan för att jaga rabatter för du har inte råd med spårvagnsbiljetten, säger Lisa Lindell.

Göteborgs Stadsmission har verksamheter dit människor kommer för att äta en billig måltid. När det är nödvändigt är maten gratis. Vi levererar även matkassar hem till människor. För de allra flesta är det svårt att be om hjälp.

– Normen i samhället är att man ska kunna ta hand om sig själv. När man inte klarar det är det otroligt skamfyllt. De människor som vi möter väntar in i det sista med att be om hjälp. Och när hjälpen väl kommer, frågar de oss om vi är säkra på att ingen annan behöver den bättre, säger Lisa Lindell.

Hur maten spelar roll

En tillfällig svikt kommer att vända och stödet med mat blir viktigt, men behövs bara en kortare period.

För dem som levt i fattigdom över lång tid förändras inte situationen framåt av en matkasse, men den kanske minskar stressen och hungern i stunden. Många gånger kan det akuta hjälpen med mat vara en ingång för att kunna erbjuda stöd som på lång sikt kan skapa en varaktig förändring för en person. Detta är något som våra vägledare jobbar med. Läs mer om Stadsmissionens vägledning här.

Skattereduktion för gåvor

Från och med den 25 mars 2020 kan du som privatperson få skattereduktion för gåvor som du skänker till Göteborgs Stadsmission.
Läs mer om vad som gäller här.

Höja eller avsluta månadsgivande

Är du redan månadsgivare och vill höja din månatliga gåva, eller avsluta ditt månadsgivande?
Maila louise.bennshagen@stadsmissionen.org eller ring på 0730615197. Du kan också avsluta ditt autogiro via din internetbank.