Remake - Göteborgs stadsmission

REMAKE – en arbetsmetod för att skapa nya produkter av återvunnet material och spillmaterial

REMAKE är en arbetsmetod för att skapa nya produkter av återvunnet material och spillmaterial. Metoden är en stor del av vår arbetsträning och bidrar till samhällsnytta både genom miljömässig och social hållbar­het. Vi jobbar med återvunnet material i textil och trä och varje produkt är unik. Produktion och design sker i våra egna lokaler på Norra Ågatan 6. Allt material som vi arbetar med kommer från gåvor som har skänkts till Göteborgs Stadsmission.

Genom REMAKE skapas nytt liv och nya förutsättningar för både människor och material

Skryta – profilskapande lampor av textilt spillmaterial

Ett exempel på hur vi arbetar med metoden REMAKE är vårt samarbete med Skryta. Skryta är ett företag som tillverkar lampor med fokus på slow design (långsam design). De använder textilt spillmaterial, alltså sådant som redan är producerat och var tänkt att gå till förbränning, för att skapa lampor med hög designfaktor. Bland annat tillverkar man lampor av jeans, skinn och garn. Man använder sig av traditionella knyttekniker och nitning. Eftersom alla lampor är handgjorda är varje lampa unik. Tillverkningen av lamporna utförs av arbetstränande på Göteborgs Stadsmission. Förutom själva tillverkningen av lampor står Göteborgs Stadsmission också för material genom spill från vår insamlingscentral samt våra second hand-butiker.

” Att lära mig att tillverka dessa lampor har fått mig att tro på mig själv och den känslan ger mig hopp.” – Faride, deltagare i Göteborgs Stadsmissions arbetsträning.

Försäljning av REMAKE-produkter

Produkterna vi tillverkar säljer vi i våra second hand-butiker samt på Norra Ågatan 6 i Göteborg, där all tillverkning sker. Försäljningen är dels en del av den cirkulära arbetsmetoden, att produkterna faktiskt kan användas och komma till nytta igen. Dessutom bidrar det till att känna både ett syfte och en motivation för de som arbetstränar och tillverkar produkterna, att de inte bara staplas på hög utan faktiskt kommer till användning och får nya liv. Nedan är ett smakprov på några av våra produkter.

Har du frågor eller vill ha mer information?

Kontakta:

Mari Forsgren, Produktion och hantverk av textil
Tel: 031-7553705
Mail: mari.forsgren@stadsmissionen.org

Magnus Kölbring, Produktion och hantverk av trä
Tel: 031-7553665
Mail: magnus.kolbring@stadsmissionen.org

Några exempel på våra produkter:

Grytlappar

 

Stor skärbräda

Barnklänningar

Ljusstakar/bestickhållare

Väskor

Liten skärbräda

Kläder/förkläden