Julklappsinsamling - Göteborgs stadsmission
Mer

JULKLAPPSVAGNEN OCH JULKLAPPSBÅTEN TVINGAS STÄLLAS IN – BARN I FATTIGDOM RISKERAR ATT DRABBAS

På grund av Covid-19 tvingas vi i år ställa in julklappsvagnen och julklappsbåtens insamling till barn som lever i fattigdom. Men pandemin har inte minskat behovet av hjälp. Nu riskerar ca 2500 barn och vuxna att bli utan de presentkort på mat och kläder samt julklappar som förmedlas via Göteborgs Stadsmission.

Att få hjälp med presentkort på matbutiker, varma kläder inför vintern och efterlängtade julklappar är avgörande för många familjer. Förra året fick 738 familjer, 1435 barn och 900 vuxna, hjälp under julen. Och minst lika många räknar med att få hjälp i år.

För många av våra besökare har pandemin förvärrat situationen ytterligare. Många har osäkra anställningar och lever med en stor oro och ekonomisk stress. Andra har en urholkad ekonomi efter att ha levt länge på försörjningsstöd – och deras möjlighet till att komma in på arbetsmarknaden har inte förbättrats under året. För de familjer som har gymnasiebarn har ekonomin också påverkats av att de har ätit lunch hemma istället för på skolan.

När skolorna stänger för jullov ansträngs ekonomin ytterligare, då barnen äter fler mål mat hemma. Att från vår julklappsbutik kunna få ett presentkort på mat, som garanterar att det inte kommer att stå tomt i jul, varma kläder till barnen och några mycket efterlängtade julklappar innebär en enorm lättnad för föräldrarna.

Att ställa in julhjälpen är inget alternativ. Men vi som hjälper till behöver ställa om, därför öppnar vi idag vår digitala julklappsbutik. Där kan du köpa den julklapp du egentligen hade tänkt att lämna till julklappsvagnen eller julklappsbåten.

De pengar som kommer in används för att köpa in de julklappar och presentkort som efterfrågas och behövs.

Nu behöver vi hjälpas åt för att se till att inget barn blir utan mat, kläder och klappar i år.

Digital julklappsbutik

From den 20 november är vår digitala julklappsbutik öppen! Här kan du handla leksaker och mat till barnfamiljer i fattigdom. Som tack får du ett fint gåvobevis att ge bort.


 • Handla online
 • Få gåvobevis direkt till din mail

Insamlingsplatser i Göteborg

Den 20 november öppnar flera fysiska insamlingsplatser runt om i staden. Här kan du lämna en julklapp eller ett presentkort som sedan kommer till Göteborgs Stadsmission.


 • FEMMAN I NORDSTAN (övreplan vid Synsam)
 • Öppettider: mån-fre 10:00 – 20:00 lör-sön 10:00 – 18:00 (för uppdateringar femman.com)
 • HOTEL EGGERS (Drottningtorget 2-4)
 • Öppettider: mån-sön 08:00 – 22:00

Julklappsbåten - inställd

På grund av Covid-19 tvingas vi i år ställa in julklappsvagnen och julklappsbåtens insamling till barn som lever i fattigdom. Men pandemin har inte minskat behovet av hjälp. Nu behöver vi hjälpas åt.

Julklappsvagnen - inställd

På grund av Covid-19 tvingas vi i år ställa in julklappsvagnen och julklappsbåtens insamling till barn som lever i fattigdom. Men pandemin har inte minskat behovet av hjälp. Nu behöver vi hjälpas åt.

Det här önskar sig familjerna vi möter

Vi vill ge föräldrarna vi möter möjligheten att själva välja vad de vill ge sina barn. Vi vill också gärna ge dem möjligheten att ge något nytt vid jul. Därför efterfrågar vi framförallt presentkort och nya, oinslagna saker. I december bygger vi upp en julklappsbutik dit föräldrarna bjuds in för att välja det som passar just deras barn. Här kommer en önskelista!

Årets önskelista:

 • Presentkort på matbutiker
 • Presentkort på barnkläder
 • Presentkort på ungdomskläder
 • Presentkort på större köpcentrum
 • Presentkort på upplevelser
 • Docka
 • Dockhus
 • Dockkläder
 • Dockvagn
 • Nerf
 • Större bil
 • Maskeradkläder
 • Trollerilåda
 • Radiostyrd bil
 • Käpphäst
 • Skolväska
 • Stort pysselset

Begagnade gåvor tar vi gärna emot i våra second hand-butiker! Därifrån går kläder vid behov till våra verksamheter.

En annorlunda jul

För många barnfamiljer blir det en annorlunda jul i år. Många föräldrar är oroliga för sin framtid, vissa har blivit permitterade från sina jobb och vissa förlorat sin anställning. Vi ser nu helt nya grupper som söker sig till Stadsmissionen för hjälp, grupper som vi inte haft kontakt med innan.

Även föräldrar som lever på marginalen vill ge sina barn en fin jul. Därför är Stadsmissionens julhjälp viktigare än någonsin. Med din hjälp kan vi dela ut presentkort till klädbutiker och mataffärer så att barnen kan få en varm vinterjacka och föräldrarna kan fylla på kylskåpet. Vi kan även bjuda in familjerna till vår egen julklappsbutik där de själva kan välja ut några julklappar som passar just deras barn.

Mycket blir annorlunda denna jul, speciellt för människor i utsatthet. Men tillsammans kan vi skapa en god jul även i denna svåra tid.

DET HÄR GÖR VI PÅ STADSMISSIONEN

Vi vill både hjälpa människor med det akuta behovet, så som att kunna sätta mat på bordet, och stötta våra besökare till att komma ur fattigdomen. Vi delar ut presentkort på mat, inleder alltid våra aktiviteter med en måltid, bygger upp en julklappsbutik dit föräldrar kan komma för att välja ut klappar till sina barn, serverar billiga måltider samt delar ut bröd varje dag i S:t Johanneskyrkan på Masthugget.

Utöver att hjälpa till med det akuta, anordnar vi varje vecka aktiviteter för barnfamiljer som ger en gemenskap och ett sammanhang. Vi äter, leker, tränar språket och gör utflykter tillsammans. Allt utformas efter besökarnas egna önskemål. Vi hjälper även till med vägledning i myndighetskontakter, samtalsstöd och andra insatser som kan hjälpa föräldrarna att förändra sin situation.

Vill DU ELLER ditt företag göra en EGEN julklappsinsamling?

Hör av dig till oss så hjälper vi dig gärna.

Camilla Hall

Projektledare, företag och event

Stigbergsliden 6, 414 63 Göteborg