Göteborgs Stadsmissions matcentral - Göteborgs stadsmission

Göteborgs Stadsmissions matcentral har tre syften:

Vi ska minska matsvinn, minska matfattigdom och hjälpa människor att närma sig ett arbete.

Matcentralen är en lager- och logistikverksamhet som tar emot stora volymer mat som annars skulle slängts. Maten doneras framförallt från livsmedelsbranschen, bland annat på grund av korta datum, utgående artiklar, krossade förpackningar eller felmärkningar. Därefter förmedlar vi maten till människor som lever i social och ekonomisk utsatthet, samt till våra egna verksamheter där vi lagar hundratals måltider varje dag. På matcentralen erbjuder vi också arbetsträning för människor som står utanför arbetsmarknaden. Här får deltagaren möjlighet att arbetsträna i lagermiljö och får erfarenhet av arbetsuppgifter som matchar dagens behov på arbetsmarknaden.

Vi räddar årligen ca 500 ton mat och har ca 20-25 arbetstränande hos oss.

Företag som vill donera mat

Göteborgs Stadsmissions matcentral tar gärna emot donerade livsmedel från bland annat lager, producenter och butiker. Den donerade maten ska vara av god kvalitet och i obrutna förpackningar. Är det kyl- eller frysvaror måste det alltid kunna redogöras för en obruten kylkedja. Reglerna för egenkontroll enligt EU-direktiv godkänner inte heller att vi tar emot mat som stått framme, exempelvis på en buffé. Livsmedel från privatpersoner kan vi tyvärr inte ta emot på grund av gällande livsmedelsregler om spårbarhet.

Organisationer som vill ta emot mat

Matcentralen är Göteborgs Stadsmissions lager. Här hanteras stora volymer av mat som livsmedelsbranschen donerar på grund av bland annat korta datum, krossade förpackningar och utgående artiklar. Varje vecka tar matcentralen emot cirka åtta till tio ton fullt ätbar mat, som annars hade slängts. Vi samverkar med olika församlingar och idéburna organisationer som arbetar med att dela ut mat till människor som lever i matfattigdom. Maten organisationerna tar del av ska gå till människor som lever i utsatthet eller till matlagning till målgruppen. Vi tar inte ut någon avgift för maten, utan enbart en avgift för hanteringen.

Matsvinn & Matfattigdom

Mer än en tredjedel av all mat som produceras slängs. Produkterna slängs bland annat på grund av överproduktion, kort datum, inaktuella förpackningar eller felmärkning. Miljöbelastningen är onödigt stor. Genom Stadsmissionens Matcentral minskar matsvinnet, samtidigt som tillgången på mat för människor som lever i utsatthet ökar. Göteborgs Stadsmission möter dagligen människor som inte har råd med mat. Cirka 70 procent av dem är människor som lever på långvarigt försörjningsstöd eller som på något sätt fallit mellan stolarna. Det är barnfamiljer, pensionärer och människor utan egenförsörjning.

Arbetsintegration

Matcentralen erbjuder arbetsträning, där deltagare kan bygga kompetens och erfarenhet på väg tillbaka till, eller in, till arbetslivet. Matcentralen är en populär arbetsplats för dem som vill arbetsträna och det märks att deltagarna trivs, med hög närvaro och starkt engagemang. Har du en deltagare som du tror passar hos oss? Tveka inte att ta kontakt med vårt arbetsintegrationsteam. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Volontär

Matcentralen erbjuder möjlighet till volontärarbete. Som volontär på Göteborgs Stadsmissions matcentral bidrar du med praktisk hjälp som att packa varuvagnar, matkassar samt packa upp och sortera varor. Som volontär på matcentralen gör du en viktig och konkret insats. Inte bara för miljön, utan också för de människor som går hungriga i vår stad.

80% av maten går till människor i matfattigdom i form av matutdelning


  • Stadsmissionen delar ut ca 60 matkassar i veckan
  • Fem församlingar och tre idéburna organisationer delar ut 500 matkassar i veckan

20% av maten går till Stadsmissionens verksamheter


  • Levererar mat till fem boenden, två sociala verksamheter, två arbetsträningskök och två matsvinnsrestauranger
  • Mellan 65-80% av råvarorna levereras av Matcentralen
  • Verksamheterna lagar ca 2800 portioner lunch/middag med överskottsmat per vecka och serverar 1000 frukost/fika.

Kontakta oss

Har du frågor om matcentralen, om att donera mat eller om att bli mottagare av mat? Kontakta oss på Matcentralen!

Har du frågor om vår arbetsintegration? Kontakta vårt arbetsintegrationsteam!

Matcentralen

Stadsmissionens matcentral

Arbetsintegrations-teamet

Norra Ågatan 6, 416 49 Göteborg