Anonym berättelse om beroende - Göteborgs stadsmission

Anonym berättelse om beroende

11 juli, 2018 • Ämne: Nyheter
Göteborgs Stadsmission arbetar på flera sätt med beroendeproblematik. Vi har en avgiftningsklinik, en öppenvårdsmottagning och boenden med stöd. I S:t Johanneskyrkan håller ett tiotal olika självhjälpsgrupper möten varje vecka. Men vad kan det egentligen innebära att leva med ett beroende? Här är en anonym berättelse om en mans upplevelser av sitt alkoholberoende.

Jag brukar beskriva det som en fysisk allergi och en mental besatthet. Dricker jag en öl vill jag ha en sjö av öl. Allergin sätter igång den reaktionen, och min mentala besatthet gör att jag vill fortsätta att dricka, oavsett hur negativa konsekvenserna blir.

Ofta är det de negativa konsekvenserna som gör att man till slut kapitulerar. Man är maktlös inför sitt beroende och de negativa konsekvenserna av att dricka blir så stora att man till slut söker hjälp. Men det är inte alla som kommer så långt. Många dör i sjukdomen.

Det är en listig sjukdom. Den lurar mig att det ska gå bättre nästa gång. Att jag inte är som de andra alkisarna. Att jag inte passar in på AA.

När jag märkte att jag inte kunde sluta dricka försökte jag att begränsa det så att det inte skulle märkas. Först satte jag upp en gräns där jag inte skulle dricka innan kl. 16. När jag gick över den gränsen satte jag kl. 12 istället. Sen blev det att jag inte skulle ta en återställare. Sen skulle jag i alla fall aldrig vara full på jobbet. Jag skulle aldrig köra bil onykter. Jag skulle aldrig hamna på avgiftning.

När man passerar sina egna gränser är det en nedåtgående spiral. Och längst ner finns antingen självmordstankar eller kapitulation.

Det finns en siffra som säger att var 10e vuxen svensk är alkoholist eller på väg att bli alkoholist. Och med varje beroende finns minst 4 medberoende. Alkoholism är en demokratisk sjukdom, den tar inte hänsyn till vem du är eller var du kommer ifrån.

Men det är inte nattsvart. Det finns hjälp att få. Det måste vara det budskap som hela tiden är viktigast att få fram.

/Anonym

 

Här har Göteborgs Stad samlat information till drabbade och anhöriga om missbruksvård

Här finns information om och kontaktuppgifter till Stigbergskliniken