Ukraina Archives - Göteborgs stadsmission

Ämne: Ukraina

Ukrainare får stanna kvar i Öckerö kommun tack vare fint samarbete

9 januari, 2023 • Ämne: Nyheter

Sedan kriget startade i Ukraina har vi välkomnat totalt 45 ukrainare till vårt boende på Hönö. Tack vare ett gott samarbete mellan Hönö Missionskyrka, Öckerö kommun och Göteborgs Stadsmission kan vi med glädje meddela att varenda en har fått erbjudande att stanna kvar i kommunen - vilket alla har tackat ja till. 

Kvinnor lagar mat

”Vi saknar Ukraina men känner lugn och tacksamhet över att vara här”.

30 mars, 2022 • Ämne: Ukraina

Att laga mat tillsammans hjälper inte bara till med att få tankarna på något annat, det skapar också en känsla av normalitet. Något som är viktigt i en onormal situation. Pelmeni är en vanlig ukrainsk rätt som tar lång tid att laga men är väl värt väntan. Kvinnorna har flytt från olika delar av Ukraina och bor nu i ett av våra boenden.

Hjälp människor som flytt Ukraina!

20 mars, 2022 • Ämne: Ukraina

Vi samlar nu in hygienartiklar och barnmatsburkar för utdelning till ukrainska flyktingar som vi tagit emot i våra boenden. Läs mer om hur du kan bidra.

Första flyktingarna mottagna i vårt boende

16 mars, 2022 • Ämne: Ukraina

Igår anlände de första personerna från Ukraina. Trötta mammor och barn i ett nytt land möttes av välkomnande personal, mat, bäddade sängar och leksaker. "Nu handlar det om att skapa lugn och trygghet, normalitet i en oerhört onormal situation", säger Johan Skaghammar, biträdande områdeschef på Göteborgs Stadsmission.

Att prata med barn om kriget

14 mars, 2022 • Ämne: Ukraina

"Det är viktigt att ta barns tankar och oro för kriget i Ukraina på allvar. Att lyssna och att lyssna färdigt. Att inte berätta mer än vad de faktiskt frågar om, utan bara ge respons på vad de själva säger. Att låta barnen sätta sina egna ord på tankarna. Barnen kanske inte har samma ord som vi vuxna."

SVT rapporterar om våra förberedelser

8 mars, 2022 • Ämne: Ukraina

SVT Nyheter rapporterar från vårt förberedande arbete. Inslaget är från ett boende som nu är klart för mottagande av människor som flyr från Ukraina.

Ukrainakriget – vi är beredda

28 februari, 2022 • Ämne: Ukraina

Göteborgs Stadsmission har lång erfarenhet av att möta människor som upplevt olika former av trauman. Under hösten 2015 kunde vi bistå med flera boenden, men även akut hjälp till flyktingarna som kom till vår stad då. Vi är beredda ännu en gång.