Fattigdom Archives - Göteborgs stadsmission

Ämne: Fattigdom

Frukostseminarium gav olika perspektiv på fattigdomen i Göteborg

31 oktober, 2023 • Ämne: Fattigdom

Morgonens frukostseminarium bjöd på perspektiv på fattigdom från olika delar av samhället - civilsamhället, staden och akademin. Men framförallt på en personlig berättelse om att leva i ekonomisk utsatthet. ”Jag tycker att det mest drabbar barnen" säger Dragana som är sjukskriven sedan länge.

Man sitter vid ett bord

Välkommen på frukostseminarium om Fattigdomsrapporten

24 oktober, 2023 • Ämne: Fattigdom

Göteborgs Stadsmission bjuder in till ett frukostseminarium där den nyligen släppta Fattigdomsrapporten presenteras. Tisdag 31/10, kl 8.30 - 9.30 på Mötesplats S:t Johanneskyrkan. Välkommen att anmäla dig!

Fattigdomsrapporten 2023 – ”Nu skäms man inte längre. Det är så många som sitter i samma båt.”

17 oktober, 2023 • Ämne: Fattigdom

Klyftorna mellan fattiga och rika ökar i Sverige idag och samhället skakas av gäng­kriminellas våldsdåd. Samtidigt möter Stadsmissionen allt fler människor som lever i matfattigdom. Forskningen visar att ökande klyftor minskar såväl människors hälsa som tillit till samhället. För att stoppa denna samhällsutveckling behöver vi häva fattigdomen i Sverige.

Stor oro inför sommaren för barnfamiljer

29 juni, 2023 • Ämne: Fattigdom

”För många är skolavslutningar och sommarlov tecken för lycka, men för andra är sommaren en stor utmaning som de inte vet hur de ska lösa,” säger Tim Hallén på Göteborgs Stadsmission. För människor som lever i en hårt ansträngd ekonomisk situation är roliga aktiviteter med familjen eller andra inte ens med i kalkylen. Till och med att åka spårvagn eller buss till sjö och hav blir för dyrt. Det finns inga sociala nätverk eller släktningar med sommarstugor att besöka.

Carina kämpar med att få pengarna att räcka

14 juni, 2023 • Ämne: Fattigdom

"Vi har tillräckligt med pengar, men bara i ungefär 20 dagar." Det säger Carina som kommit till Sverige som flykting från kriget i Ukraina. Hon kom ensam i mars förra året och några månader senare födde hon en son. "Ersättningsnivåerna ligger lägre i Sverige än i andra länder. Dessa ersättningsnivåer har inte reviderats sedan 1993," säger Alexander Walker som är enhetschef på Göteborgs Stadsmission.

Bild från debattartikel i GP

Hela dagersättningen för en ukrainsk flykting äts upp av spårvagnsbiljetten

16 februari, 2023 • Ämne: Debattartikel

Göteborgs Stadsmission, Reningsborg, Räddningsmissionen, Skyddsvärnet och Bräcke diakoni skriver gemensamt under en debattartikel med uppmaningen se över dagersättningen för asylsökande som är oförändrad sedan 1994 samt att ge asylsökande möjlighet att resa med kollektivtrafik till ett reducerat pris.

Inflationen drabbar de redan utsatta mest

8 november, 2022 • Ämne: Fattigdom

Inflationen påverkar oss alla på olika sätt. Dock drabbar den dem som redan lever i ekonomisk utsatthet extra mycket. En effekt av kris i samhället är att vi på Göteborgs Stadsmission ser nya grupper komma till oss och be om hjälp. Det gjorde vi under pandemin och vi gör det nu. Vi ser ett högre tryck i våra verksamheter. Julen är en tid på året som skapar mycket oro och stress när pengarna inte räcker till och tack vare de ekonomiska gåvor vi får kan vi bidra till hjälp och stöd för människor i utsatthet.