Inflationen drabbar de redan utsatta mest - Göteborgs stadsmission

Inflationen drabbar de redan utsatta mest

8 november, 2022 • Ämne: Fattigdom

Inflationen påverkar oss alla på olika sätt. Dock drabbar den dem som redan lever i ekonomisk utsatthet extra mycket. En effekt av kris i samhället är att vi på Göteborgs Stadsmission ser nya grupper komma till oss och be om hjälp. Det gjorde vi under pandemin och vi gör det nu. Vi ser ett högre tryck i våra verksamheter.

Antalet förfrågningar efter gratis mat i vår verksamhet S:t Johanneskyrkan har fördubblats i år jämfört med 2021. Det kan vara frukost, fika, lunch eller önskan om att få en akut matkasse med sig hem.

De familjer vi möter har levt länge, ofta flera år, på försörjningsstöd. För dem blir situationen ännu värre med de stigande matpriserna då försörjningsstödet inte justeras i takt med inflationen. De får alltså ännu svårare att få pengarna att räcka till alla behoven nu när många baslivsmedel ökat i pris. En vanlig månad kan det svårt att få pengarna att räcka till mat hela månaden. När skola och barnomsorg stänger över jul blir det dessutom fler mål mat som ska fram hemma.

Vi kommer i kontakt med många göteborgare som har olika behov av stöd och hjälp – varje dag året runt. Ofta blir behoven och utsattheten extra tydliga inför julen. I år räknar vi med att kunna hjälpa drygt 1 300 familjer med presentkort på köpcenter och matbutiker samt julklappar via vår gratisbutik. Vi öppnar även dörrarna till ett av stans största gemensamma julfirande och räknar med ca 1 500 gäster som äter och umgås tillsammans under juldagarna. Genom vår matcentral delas tusentals matkassar ut via församlingar som kommer i kontakt med människor i social och ekonomisk utsatthet.

Så här skrev en förälder som fick julhjälp förra året:

”När man är i den situationen som de flesta av oss som får hjälp ifrån Stadsmissionen är så har man så mycket oro och ångest inför julen. Man önskar att man varit som ”vanliga” familjer där man åker iväg för att köpa julklappar till sina barn. När man får komma till er julbutik så får man bestämma vad ens barn skall få. Jag kan välja saker som jag vet att mitt barn önskar sig och det känns som att jag är ute och julhandlar som andra folk. Svårt att förklara men man är så lycklig när man går ifrån er. Man känner sig så ”vanlig” när man får bära på kassar fulla med nya fina julsaker. Då det gäller presentkort på mat är det också så tacksamt. Jag får välja den maten som vi tycker om. Tack så jättemycket till alla berörda. Tack vare er har vi fått en fantastiskt fin jul.”

Alla dessa insatser kan vi göra tack vare de gåvor vi får. Du kan också bidra till ett mänskligare samhälle för alla.