Stor oro inför sommaren för barnfamiljer - Göteborgs stadsmission

Stor oro inför sommaren för barnfamiljer

29 juni, 2023 • Ämne: Fattigdom

”För många är skolavslutningar och sommarlov tecken för lycka, men för andra är sommaren en stor utmaning som de inte vet hur de ska lösa,” säger Tim Hallén på Göteborgs Stadsmission.

För barnfamiljer som lever i hemlöshet eller fattigdom är vardagen en ekonomisk ekvation som inte går ihop. Exempelvis är försörjningsstödet tänkt som en akut och kortsiktig insats, men de familjer vi möter på Göteborgs Stadsmission har ofta levt flera år på försörjningsstöd. Det finns absolut inga marginaler och i de flesta fall räcker inte pengarna månaden ut. Många tvingas prioritera mellan olika nödvändiga saker som mat, hygienartiklar och kläder som passar.
”När sommarlovet närmar sig märker vi en stor oro bland de familjer vi möter. En stor del av oron är kring vad de ska göra när skolan tar slut. Hur de ska kunna ge sina barn en bra sommar. De upplever att allting är väldigt dyrt, vilket mycket är. Lägg på den stora ekonomiska stressen kring att det inte finns någon lunch i skolan över sommaren och att mer pengar måste gå till mat hemma,” säger Tim.

För människor som lever i en hårt ansträngd ekonomisk situation är roliga aktiviteter med familjen eller andra inte ens med i kalkylen. Till och med att åka spårvagn eller buss till sjö och hav blir för dyrt. Det finns inga sociala nätverk eller släktningar med sommarstugor att besöka. Alla människor behöver avkoppling och återhämtning och de som ständigt lever med ekonomisk stress kanske behöver det ännu mer. Det kan tära på familjerelationerna när allt noga måste vägas och prioriteras och olika behov åsidosättas.
För att motverka stress och oro och istället bidra till hopp och glädje bjuder Göteborgs Stadsmission in familjer till olika aktiviteter hela sommaren. Det kan vara att gå på teater, grilla i Slottsskogen, paddla mm. Det kommer finnas ett öppet hus med lunchservering, skapande, samtal och lek en gång i veckan. I början av sommaren håller Göteborgs Stadsmission även en större träff där föräldrar får hjälp att hitta och anmäla sig till utbud som finns i staden och som är gratis att ta del av. Genom allt detta kan föräldrarna ta med sina barn på roliga händelser som förhoppningsvis ger glada sommarminnen och samtidigt träffar de andra familjer och kan på så vis vidga sina sociala nätverk.

Inför sommaren har familjerna i våra verksamheter fått ta del av sommarkassar. Kassarna innehöll baslivsmedel som flingor, knäckebröd, ris, olja och konserver och saker som är bra att ha på sommaren som solkräm och plåster, men också sandleksaker, picknickfilt och badboll. Familjerna fick även möjlighet att välja ut sommarkläder.
”Man ska förstå att detta är plåster på såren. Sommarkassen kommer inte lösa alla problem eller den svåra ekonomiska situationen som de här föräldrarna lever i. Däremot hoppas vi att sommarkassarna kan lätta lite på stressen och skapa en bättre start på sommaren,” säger Tim.

Traditionsenligt kommer barnfamiljer även i år får åka på vårt sommarkollo. Några härliga dagar tillsammans fullspäckade med aktiviteter, mat och äventyr. Eller stillhet och vila för den som behöver det. På kollot kan deltagarna tillbringa positiv kvalitetstid med sin familj. Föräldrar orkar och har tid att leka med sina barn och barnen får vara med glada och avslappnade föräldrar. De kan cykla, spela fotboll och basket, fiska, paddla kanot, grilla och bada, delta i femkamper eller pyssla. Möjligheterna är stora. Det finns fritidsledare som hittar på aktiviteter varje dag och de har sex unga ledare som stöd. De unga ledarna är feriearbetare från kommunen och ungdomar från Göteborgs Stadsmissions verksamheter. Deras uppgift är att aktivera barnen och se till att alla som vill är med. Det är personaltätt för att bekräfta och se och involvera familjerna i aktiviteter.

En mamma som var på kollot med sina barn förra året säger så här om upplevelsen:
”Jag har haft en underbar vecka. Att få komma loss från den vanliga rutinen och möta alla andra familjer gjorde gott. Den vackra miljön, skrattande barn, värmen och gemenskapen. Och maten! Maten var helt fantastisk! Att inte behöva tänka på matlagning, handla osv var en riktig lyx. Jag fick ny energi efter de dagarna. Att jag fick klippa mig var också en stor sak för mig. Det kom tårar i stolen. Så tacksam och varm i hjärtat! Tusen tack!”

Alla de sommaraktiviteter som Göteborgs Stadsmission bjuden in barnfamiljer till bekostas av de gåvor som kommer in från privatpersoner, församlingar och företag.