"Vi saknar Ukraina men känner lugn och tacksamhet över att vara här". - Göteborgs stadsmission
Kvinnor lagar mat

”Vi saknar Ukraina men känner lugn och tacksamhet över att vara här”.

30 mars, 2022 • Ämne: Ukraina

Att laga mat tillsammans hjälper inte bara till med att få tankarna på något annat, det skapar också en känsla av normalitet. Något som är viktigt i en onormal situation. Pelmeni är en vanlig ukrainsk rätt som tar lång tid att laga men är väl värt väntan.

Kvinnorna har flytt från olika delar av Ukraina och bor nu i ett av våra boenden.

På frågan om vad man tar med sig när man hastigt måste fly svarar de; ”Barnen. Och viktiga dokument”. Men alla barn kunde inte följa med. En av kvinnorna har två söner i 20-års åldern kvar. Män mellan 18 och 60 år får inte lämna landet om det inte finns särskilda skäl.

Barnen har sett allt. De berättar att barnen var starka när de kom till boendet, för att sedan börja gråta efter en stund. De såg ett flygplan på himlen och blev rädda. Mammorna försöker att inte berätta allt som händer därhemma.

Men barnen vänjer sig också snabbt. De leker med sina syskon och de nya vännerna de fått under flykten hit. Ritar, målar, spelar spel på telefonen, dansar och tittar på YouTube.

”Sverige är vackert”, säger kvinnorna. ”Det liknar Ukraina med skogen och naturen. Vi saknar Ukraina men känner lugn och tacksamhet över att vara här”.