Ukrainare får stanna kvar i Öckerö kommun tack vare fint samarbete - Göteborgs stadsmission

Ukrainare får stanna kvar i Öckerö kommun tack vare fint samarbete

9 januari, 2023 • Ämne: Nyheter

Sedan kriget startade i Ukraina har vi välkomnat totalt 45 ukrainare till vårt boende på Hönö. I samband med att hyreskontraktet på vår fastighet löpte ut i slutet av 2022 har det pågått en längre process för att kunna direktanvisa ukrainarna till nya boenden i kommunen. Tack vare ett gott samarbete mellan Hönö Missionskyrka, Öckerö kommun och Göteborgs Stadsmission kan vi med glädje meddela att varenda en har fått erbjudande att stanna kvar i kommunen – vilket alla har tackat ja till. 

”Jag är så tacksam för att jag, i en period som är så svår för alla ukrainare, varit så lyckligt lottad som jag är”

Den 15 mars anlände de första flyktingarna från Ukraina till vårt flyktingboende i Öckerö kommun. Under en veckas tid hade vi förberett för deras ankomst och när de trötta mammorna och barnen klev över tröskeln möttes de av välkomnande personal, varm mat, bäddade sängar och leksaker. Personal med kompetens och erfarenhet av psykosocialt arbete fanns på plats, samt nyrekryterade ukrainsktalande volontärer med ett stort engagemang och vilja att hjälpa till. Allt för att skapa en lugn och trygg miljö att landa i. Sedan dess har vi välkomnat totalt 45 ukrainare, allt från 1-åringar till pensionärer, och har serverat ca 10 000 måltider på boendet.

”Jag är så tacksam för att jag, i en period som är så svår för alla ukrainare, varit så lyckligt lottad som jag är. Jag har haft turen att träffa sympatiska människor som är uppriktigt oroade över vår situation och som ställt upp och hjälpt till. Jag kan inte beskriva med ord den tacksamhet jag känner för det stöd som Stadsmissionens gett mig och mina barn. De har gett oss mycket mer än bara kläder, husrum och mat. De har hjälpt oss att träffa läkare, träning och olika aktiviteter för barnen. De har till och med hjälpt mig att gå till frisören! Jag kommer aldrig att glömma firandet på Ukrainas självständighetsdag och Göteborgs Stadsmissions 70-årsjubileum. Dessa ögonblick kommer att leva i mitt minne så länge jag lever.” /Yana, boende på flyktingboendet.

Samarbetet mellan Göteborgs Stadsmission och Hönö Missionskyrka har i allra högsta grad påverkat livet för de ukrainska flyktingarna till det bättre

Det var med hjälp av Anders Marklund, pastor i Hönö Missionskyrka, som vi kunde välkomna de första ukrainarna till vårt boende. Sedan den dagen har vi haft ett otroligt fint samarbete med Hönö Missionskyrka, med pastor Anders Marklund och diakon Magdalena Sandvik, i spetsen.

”När kriget i Ukraina drog igång så dröjde det inte länge innan vi fick förmånen att hjälpa människor på flykt från kriget. Då började ett samarbete mellan Göteborgs Stadsmission och Hönö Missionsförsamling som kom att bli helt fantastiskt. Vilken förmån att tillsammans få göra skillnad i människors liv och få lära känna en så levande och kreativ organisation som Göteborgs Stadsmission. Tillsammans har vi fått lära känna nya människor, gråta, skratta och dela livet. Det har varit en viktig period för vår församling och det kommer att finnas med oss under många år framöver. Nu går arbetet in i en ny fas, vi kommer att finnas för våra ukrainska vänner så länge behoven finns. Jag är så tacksam för personal och frivilliga på Göteborgs Stadsmission som gjort detta arbete möjligt.” /Anders Marklund, pastor för Hönö Missionsförsamling.

Samarbetet mellan Göteborgs Stadsmission och Hönö Missionskyrka har i allra högsta grad påverkat livet för de ukrainska flyktingarna till det bättre. Hönö Missionskyrka, tillsammans med sina församlingsmedlemmar och övriga boende ute på ön, har hjälpt till med allt från att skaffa blomlådor för att göra fint på boendet till att fixa bussar till dem som ville återvända tillbaka till Ukraina i somras.

”Genom hela processen har Anders och Magdalena haft ett gränslöst engagemang. De har ställt upp med resurser, erbjudit hjälp med att bemanna boendet, samt hjälpt till att fixa samtalsterapeuter. Om en boende har mått dåligt har dom erbjudit sig att gå ut och ta en promenad med dom, för en pratstund eller bara för att få en paus från alla tankar. Många ukrainare är kristna och det har varit en stor tröst för många att få så god kontakt med kyrkan. Jag kan inte nog hylla samarbetet med Hönö Missionskyrka – så enkla och härliga att samarbeta med”, säger Alexander Walker, enhetschef på flyktingboendet.

”Det känns väldigt tryggt att lämna över de här personerna till kommunen och den otroliga gemenskapen som finns här ute”

Då hyreskontraktet på vår fastighet löpte ut i slutet av 2022 har det pågått en längre process för att kunna direktanvisa ukrainarna till nya boenden i kommunen. Vi kan med glädje meddela att varenda en har fått erbjudande att stanna kvar i kommunen, vilket alla har tackat ja till. Det här hade inte varit möjligt utan ett otroligt lyckat samarbete mellan Göteborgs Stadsmission, Öckerö kommun och Hönö Missionskyrka som tillsammans har drivit den här frågan. Kommunen var från dag ett inställda på att ukrainarna skulle etablera sig i kommunen och också få stanna kvar där. Det har varit en process i flera steg där Öckerö kommun har haft en dialog med Migrationsverket och varit tydliga med att de vill erbjuda en trygg och stabil plats för ukrainarna att fortsätta leva på under sin tid i Sverige.

”Det har varit tre parter som har dragit åt samma håll och kämpat för att ukrainarna ska få stanna kvar i kommunen och det känns så bra att vi har varit så samspelta i den frågan. Det känns väldigt tryggt att lämna över de här personerna till kommunen och den otroliga gemenskapen som finns här ute. Det är en oerhörd trygghet för dom att få stanna kvar här, dom känner Anders och Magdalena och vet att både Missionskyrkan och öborna finns här och kan ge stöd och hjälp om det behövs. Här känner dom sig hemma”, säger Alexander Walker.

Vi på Göteborgs Stadsmission vill rikta ett stort tack till hela lokalsamhället på Hönö, till Anders och Magdalena och deras Hönö Missionskyrka samt till Öckerö kommun för ett väldigt gott samarbete som visar på hur stor skillnad vi kan göra för samhällets mest utsatta. Vi vill även tacka de företagsvänner och andra gåvogivare som har stöttat verksamheten. Tillsammans gör vi skillnad!

”Vi hade tidigare inte kunnat drömma om att finna en plats utanför det vi kallar vårt hem där vi kunde bli välkomnade på detta vis. Vi har blivit bemötta så som människor behandlar sina nära och kära, som om vi vore från samma familj. Nu vet vi att det finns anledning att tro på sagor om människors godhet.”/ Yuliia & Vitalii, boende på flyktingboendet.

Fortsätter driva flyktingboende i centrala Göteborg samt ”Mötesplats Ukraina” där vi erbjuder råd och stöd

Även om boendet på Hönö nu har stängt så fortsätter vi att driva flyktingboende i centrala Göteborg. Göteborgs Stadsmission har under augusti och september 2022 ingått två IOP-avtal med Göteborgs Stad om att driva två boenden för ukrainska flyktingar. Det är ett lägenhetsboende och ett korridorsboende och båda boendena finns i vårt hus på Stigbergsliden. Vi har i dagsläget 37 personer som bor på dessa två boenden, vilket tar upp ungefär tre fjärdedelar av kapaciteten platsmässigt. Avtalen sträcker sig fram till 31/3 2023, men planeras bli förlängda åtminstone fram till sommaren.

Vi fortsätter även driva ”Mötesplats Ukraina” som har varit igång i drygt 200 dagar. Sedan starten har vi bland annat serverat ca 9500 måltider och gett råd och stöd till ukrainska flyktingar. I höst har vi utökat vårt erbjudande till att även erbjuda jobbstöd för dem som vill, samt regelbundet bjuda in kommunens integrationscenter samt BRIS. Vi har också språkcafé två dagar i veckan så att dem som vill kan öva på sin svenska.