
”Det är inte rättvist att behandla alla lika – det är rättvist att alla får vara här”
”Att villkora stöd – hur blir det för den hjälpsökande?” var temat på fredagens Samsnack. Samtalet tog avstamp i boken ”Beteendeproblem i socialt arbete bland utsatta” av Bo Hejlskov Elvén och Patrick Hansén, som också fanns med i panelen.
Vilka beteenden uppfattar vi som problematiska – och hur påverkar det sättet vi erbjuder hjälp? Måste man förtjäna stöd från samhället? Och vad händer med dem som inte klarar det? Detta var frågor som avhandlades av dagens panel som bestod av:
- Bo Hejlskov Elvén – leg. psykolog, föreläsare och författare till flera böcker om lågaffektivt bemötande.
- Patrick Hansén – verksamhetschef inom hemlöshet på Räddningsmissionen samt programledare för Fatta familjen i P4.
- Ari Skov-Hansen – behandlingsassistent på stödboendet Ability, med både professionell och personlig erfarenhet av tillfrisknande.
Fokus på de utstraffade i vår stad med mottot att inte skriva ut någon i förtid
Patrick Hansén ledde morgonens samtal och inledde med att berätta en historia om en boende som var placerad på ett av Räddningsmissionens akutboende för många år sedan, där Patrick då jobbade. ”Vi kan kalla personen för Calle. Det var ett lågtröskelboende för personer med samsjuklighet och som befann sig i ett aktivt missbruk. Calle var en lång och storväxt man. En dag kom han fram till mig och ville flytta från sitt dubbelrum till ett eget rum på boendet. Jag upplevde honom som arg och hotfull och ingen i personalen visste riktigt hur vi skulle hantera honom. Det fanns inget eget rum vi kunde ge honom och efter flera dagar av hot mot personalen blev han till slut utskriven.
Några år senare, 2019, fick jag frågan om att bli ansvarig för Räddningsmissionens boende Ability, där Ari Skov-Hansen var en av initiativtagarna. Tanken var att rikta in oss på de utstraffade i vår stad med mottot att inte skriva ut någon i förtid. Calle blev ganska omgående placerad på boendet, detta var 15 år efter att vi träffats första gången. Med mer kunskap i bagaget begärde vi ut information om Calle och fick veta att han inte hade behållit ett enda boende längre än 5 månader på 20 år. Han hade aldrig blivit dömd för något våldsbrott utan enbart olaga hot och brott mot knivlagen. Han var alltså ingen våldsman utan använde hot som strategi. Det som stod i planeringsunderlaget var att dom ville att vi skulle ta reda på varför Calle var så arg. Ett tag senare träffade jag Bo som blev handledare för min personalgrupp”, sa Patrick Hansén.
När människor inte kan leva upp till reglerna får dom inte längre stanna kvar
Ari Skov-Hansen fortsatte med att säga att personer blir utstraffade för att dom är sig själva och vänder sig till droger, utagerande beteende eller hot då dom inte orkar ta itu med sina känslor. ”När människor inte kan leva upp till reglerna som finns får dom inte längre stanna kvar. Men dom måste också få en plats i samhället. Ett viktigt arbete när vi startade Ability var att skapa en gemensam grundsyn, hur vi ska betrakta dessa människor”, sa Ari Skov-Hansen.
Vi måste känna av när man ska straffa och när man ska hjälpa
Bo Hejlskov Elvén inledde med att prata om evolutionära mekanismer där människors överlevnad har varit beroende av att vi tar hand om den svage i flocken, samt att den som lämnar eller övergivs av flocken ofta inte klarar sig. ”Vi kan inte sparka ut människor, vi måste finnas där för dom svagaste. Ingen människa vill vara hemlös eller vara beroende av droger. Vi bör förhålla oss till vad en människa kan, och känna av när man ska straffa och när man ska hjälpa. På Ability har vi bestämt att dom som bor där gör sitt bästa och då måste vi skapa förutsättningar för att det bästa är gott nog. Då kan vi berömma vem som helst”, sa Bo Hejlskov Elvén.
En funktionsnedsättning är inte ett problem i sig – det handlar om förväntningar
Han fortsatte med att förklara att över hälften av dom de möter har en funktionsnedsättning. ”Det är viktigt att ha en förståelse för vad det innebär – vad behöver personalen förhålla sig till då? En funktionsnedsättning är inte ett problem i sig utan det handlar om vad vi förväntar oss av den personen. Det är aldrig personen du jobbar med som är problemet utan vi behöver metoder som kan lösa problemet och ha beredskap för att kunna göra just det.
Ju fler människor vi möter desto fler metoder behöver vi ha. Först behöver vi verktyg för att hantera situationer som uppstår, sedan måste vi ha verktyg för att utvärdera och sedan för att förändra så situationerna inte uppstår igen, och dessa tre behöver vi skilja på. Till exempel kan fysiskt våld uppkomma när personalen sätter gränser. Vi måste därför sätta regler som människor kan leva upp till, då kommer de flesta göra det och då minskar risken för våldsamma situationer. En bra struktur är jätteviktigt”, sa Bo Hejlskov Elvén.
Viktigt att skapa ett pedagogiskt kapital hos dom vi jobbar med
Ari Skov-Hansen, som själv har en bakgrund inom missbruk, påpekade att många inte klarar av starka känslor och att det är viktigt att skapa ett pedagogiskt kapital hos dom vi jobbar med. ” När vi hamnar i affekt och känner oss arga och ledsna och agerar ut så förstår inte vi att vi gör fel. Vi ser inte vår egen del i det som händer utan det är andra och annat som är orsaken till att det händer. Det handlar om att behålla lugnet när man jobbar med den här målgruppen. Många gånger kan det räcka att gå fram och ge dom en kram, man måste läsa av situationen. Det är rättvist att behandla folk olika – det strider mot vår natur men det fungerar inte att behandla alla lika, det måste vara flexibelt”, menade Ari Skov-Hansen.
Ge förutsättningar för att klara av att hantera sina känslor
Patrick Hansén avslutade med att berätta hur det gick för Calle. ”Under Calles tid på boendet lärde vi känna honom och hans utmaningar samt bristande förmåga att se sammanhang. Vi förstod snabbt att vi behöver vara förutsägbara och hjälpa honom att räkna ut vad som är nästa steg. Han klarade till exempel inte av när det var stökigt i de allmänna utrymmena, då kunde han bli frustrerad och ibland ta till alkohol för att döva känslorna. När han befann sig i en jobbig situation hjälpes vi åt på boendet att städa de allmänna utrymmena för att ge honom förutsättningar att hantera sina känslor istället för att ta till hot eller alkohol. Det var ett sätt för oss att möta honom och ge honom det stöd han behövde.”
Morgonens sista ord kom från Bo Hejlskov Elvén: ”Det är inte rättvist att behandla alla lika – det är rättvist att alla får vara här.”
Håll utkik efter nästa Samsnack som blir terminens sista. Mer info och anmälan kommer inom kort.