Way Out West i samarbete med Stadsmissionens second hand – årets festivalmerchandise blir cirkulär - Göteborgs stadsmission

Way Out West i samarbete med Stadsmissionens second hand – årets festivalmerchandise blir cirkulär

1 juni, 2023 • Ämne: Nyheter

Stadsmissionens second hand och Way Out West går nu samman för att göra årets festivalmerch cirkulär. Kollektionen, bestående av second hand-plagg insamlade av Stadsmissionens second hand, kommer att tryckas på plats med unika print i Slottsskogen under festivalen 10-12 aug.

Trots larmen om klädindustrins enorma påverkan på klimatet fortsätter produktionen av nya kläder att öka. Även om det kryllar av initiativ som vill bidra till att fler väljer second hand, lagar, och att klädtextilier på ett eller annat sätt får en längre livslängd, så går utvecklingen för långsamt.

Som ett led i att minska sina egna utsläpp samarbetar Way Out West i år med Stadsmissionens second hand för att göra årets merchkollektion cirkulär och därmed mer hållbar – detta då ett återbrukat plagg har 70 gånger lägre miljöpåverkan* än ett jämförbart nyproducerat plagg.

Stadsmissionens second hand kommer under sommaren samla in kläder i boxar i sina butiker i Göteborg och sedan öppna en merchandise-shop med utvald unik second hand på festivalen 2023. För att plaggen ska få ett Way Out West-ID, kommer de screentryckas med print med olika tolkningar av Way Out West-loggan, framtagna av kreativa designers. På så sätt får besökarna ett helt unikt plagg i garderoben, utan att belasta klimatet på samma sätt som ett nyproducerat plagg. Samarbetet görs tillsammans med F/ACT Movement (och Science Park Borås) som också kommer finnas på plats i anslutning till merch-butiken för att prata stil och hållbarhet med festivalbesökarna.

”Vi vill göra det vi kan för att hålla nere våra egna utsläpp så mycket som möjligt, och också genom detta samarbete på ett lekfullt sätt utmana bilden av hur klassisk festivalmerchandise ser ut”  säger Liza Nilsson från festivalledningen.

“Vi tycker att det är fantastiskt att vi som ideell second hand-aktör kan vara med och bidra till omställningen av Way Out West merch från nyproduktion till återbruk. Samverkan för en cirkulär omställning framåt kommer att vara oerhört viktig och i det arbetet är vi en möjliggörare” säger Sara Habte Selassie, verksamhetsutvecklare på Stadsmissionens second hand.

”När vi deltog i festivalen förra året såg vi att festivalmodet har blivit en viktig del av Way out West. Vi tycker såklart att kläderna som bärs av besökarna ska ha samma hållbara anda som resten av festivalen” säger Julia Engström, kommunikatör F/ACT Movement.

Samarbetet mellan Way Out West och Stadsmissionens second hand tjuvstartar redan under Way Out Wests nedslag på Jubileumsfestivalen på Frihamnspiren i Göteborg nu i helgen. På plats kommer besökarna kunna lämna in sina kläder i Stadsmissionens second hands insamlingsboxar, såväl som ta del av workshops och insikter från Stadsmissionens second hand och F/ACT.

Överskottet av årets merchförsäljning går till Stadsmissionens second hand och deras viktiga arbete för ett mer mänskligt, inkluderande och hållbart samhälle. 

Stadsmissionens second hand i Västsverige är en del av Göteborgs Stadsmission och drivs som ett socialt företag. Huvudsyftet är att skapa verklighetsnära arbetsintegration för människor som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Stadsmissionens second hand vill inspirera fler till cirkulär konsumtion och ligga i framkant när det gäller hållbarhetsarbetet. Genom de gåvor som kommer in kan butikerna tilldelas ett brett utbud av produkter samt förse människor i hemlöshet och fattigdom med kläder och prylar efter behov.


Way Out West är musikfestivalen som går av stapeln i Slottsskogen, Göteborg den andra helgen i augusti varje år. Förutom ett hundratal artister presenterar festivalen ett prisbelönt vegetariskt matutbud och ett premiärtätt filmprogram. Hållbarhet har varit en stor del av Way Out Wests DNA sedan starten och festivalen har i många år använt sin plattform för att lyfta viktiga samhällsfrågor, sida vid sida med insatser för att själva sänka sina egna utsläpp. 

F/ACT Movement är ett initiativ framtaget av Science Park Borås och Göteborgsregionen som handlar om att inspirera hållbara modeval för konsumenter, men också stötta företag i omställningen till cirkulära affärsmodeller och klimatsmarta lösningar. Det handlar alltså om att både öka tillgång och efterfrågan på produkter och tjänster som bidrar till en resurseffektiv modeindustri. 

*  LCA-based assessment of the management of European used textiles (euric.org)