Julklappsvagnen - Göteborgs stadsmission
Mer

julklappsvagnen 2019

Den 7 december är julens härligaste tradition tillbaka! 

För femte året i rad åker vi runt i staden för att bidra till att fler får en lite godare jul. Men visste du att premiärturen egentligen gick redan för över 100 år sedan? År 1914 rullade julklappsvagnen för första gången för att samla in gåvor till göteborgare i utsatthet. ”En lysande idé” stod det i tidningen. Det tycker vi med. Ett sekel senare väckte Stadsmissionen och Spårvägssällskapet Ringlinien därför julklappsvagnen till liv igen. Snart är det dags, vi ses den 7 december!

julklappsvagnen 2019

Den 7 december är julens härligaste tradition tillbaka! 

För femte året i rad åker vi runt i staden för att bidra till att fler får en lite godare jul. Men visste du att premiärturen egentligen gick redan för över 100 år sedan? År 1914 rullade julklappsvagnen för första gången för att samla in gåvor till göteborgare i utsatthet. ”En lysande idé” stod det i tidningen. Det tycker vi med. Ett sekel senare väckte Stadsmissionen och Spårvägssällskapet Ringlinien därför julklappsvagnen till liv igen. Snart är det dags, vi ses den 7 december

Vill du hjälpa till?

Hur? Kom och lämna en julklapp på någon av våra stopp. När vagnen kommer hoppar våra fantastiska ambassadörer och göteborgsprofiler av för att ta emot din gåva, säga hej och vara med på kort! På alla stationer bjuds det på glögg, pepparkakor och annat trevligt.

Med oss åker inga mindre än artisterna Arvingarna Officiella, fd fotbollsspelaren Lotta Schelin, fd ishockeyspelaren Anders Broström, fd fotbollsspelare/nuvarande experten Pontus Kåmark, Sveriges Mästerkock 2011 Louise Johansson och programledaren Rickard Olsson.

När? 7 december, kl 11-15. Vagnen startar vid Drottningtorget kl 11 och gör sedan stoppen nedan. När vagnen är på respektive hållplats ser du genom att klicka på tidtabellen.

Var? Vagnen gör längre stopp i Majorna, Linnéplatsen, Valand, Sankt Sigfrids plan, Härlanda, Drottningtorget och Wieselgrensplatsen. Start och mål är Drottningtorget, där ytterligare en vagn står stationerad hela dagen. Se tidtabellen för exakta tider!

Kan du inte komma den 7 december? Då går det bra att lämna julklappar varje vardag fram till den 20 dec, mellan kl 08.00 och 16.00 på Drottninggatan 33. Du kan även komma till Östra Hamngatan 16 och lämna din julklapp under vardagar mellan den 11 dec-19 dec klockan 17-19.

 

Tidtabell

Klicka på symbolen för att se julklappsvagnens rutt.

Det här önskar sig familjerna vi möter

Vi vill ge föräldrarna vi möter möjligheten att själva välja vad de vill ge sina barn. Vi vill också gärna ge dem möjligheten att ge något nytt vid jul. Därför efterfrågar vi framförallt presentkort och nya, oinslagna saker. Efter den 7 december bygger vi upp en julklappsbutik dit föräldrarna bjuds in för att välja det som passar just deras barn. Här kommer en önskelista:

  • Presentkort på mataffärer
  • Presentkort på upplevelser
  • Presentkort på leksaker
  • Presentkort på köpcentrum
  • Presentkort på butiker för ungdomskläder
  • Presentkort på butiker för barnkläder

Skriv gärna summa och giltighetstid på presentkortet!

"Tack så jättemycket från oss. Jag och barnen är så glada för det här. Tacka familjen som gjorde vår jul detta år. Vi är tacksamma för allt."
Besökare

engagera ditt företag i julklappsvagnen!

Självklart kan ni som företag vara med och bidra! Vi har satt ihop två förslag på hur ni kan engagera era medarbetare och kunder. Till dessa finns kommunikationsmaterial att ladda ner i pdf-version. Läs mer nedan!
företag

involvera din personal

Ett fint sätt att engagera dina medarbetare är att samla in julklappar eller presentkort på din arbetsplats. Ställ en säck i lunchrummet med vårt kommunikationsmaterial och kom tillsammans och lämna er samlade insats den 7 december!

Material för att skapa en egen insamling:

Affisch + karta, egen insamling A4
Affisch + karta, egen insamling A3
Text och bild till sociala medier

företag

uppmuntra till köp av presentkort

Uppmuntra era kunder att köpa en extra julklapp till någon annan, gärna i form av ett presentkort. Klapparna tar ni hand om och lämnar över till julklappsvagnen den 7 december.  Förslagsvis går även ni in med ett antal presentkort. På så sätt blir både kunder och medarbetare involverade!

Material för att uppmana till köp av presentkort:

Affisch + karta, köpa presentkort A4
Affisch + karta, köpa presentkort A3
Text och bild till sociala medier

Vad är julklappsvagnen?

Julklappsvagnen är ett samarbete mellan Spårvägssällskapet Ringlinien och Göteborgs Stadsmission. Tillsammans återupplivar vi en 100 år gammal idé om att åka runt i staden i en spårvagn och samla in julklappar till barn, unga och familjer som lever i utsatthet.

Dagen innan julafton år 1914 trafikerade flera spårvagnar Ringlinien var 20:e minut och samlade in paket och gåvor till de behövande. Göteborgs-Posten och Kvinnorättsrörelsen fick med hjälp av Göteborgs Spårvägar in 10 000 paket och 800 kronor (37 000 i dagens penningvärde) som vidarebefordrades till Göteborgs fattiga barn. I tidningen Rösträtt för kvinnor skrevs en artikel med rubriken ”En lysande idé”, och Göteborgs Stadsmission och Spårvägssällskapet Ringlinien tyckte att den var så lysande, att vi väckte Julklappsvagnen till liv igen ett sekel senare, år 2015.


Här kan du se hur vagnen då såg ut och här kan du läsa ett urklipp ur tidningen Rösträtt för kvinnor nr. 3 /1915.

För media: Vill ni vara med under dagen eller intervjua våra ambassadörer? Kontakta Jennie Elheim (jennie.elheim@stadsmissionen.org).
Vill ni ha mer information eller material? Kontakta Lina Edholm (lina.edholm@stadsmissionen.org)

Vart går min gåva?

Din julklapp kommer att hamna i den julklappsbutik som Göteborgs Stadsmission bygger upp. Vi tror på att alltid bidra till ökad egenmakt, därför delar inte vi ut julklappar som vi tror passar familjerna. Istället bjuder vi in dem till vår julklappsbutik där de själva väljer ut sina klappar.

vi ses den 7 december!

Vi ses den 7 december!