Nu har jag äntligen fått tillbaka min rutin - Göteborgs stadsmission

Nu har jag äntligen fått tillbaka min rutin

24 mars, 2021 • Ämne: Nyheter

I spåren av pandemin har ungdomsarbetslösheten ökat mycket kraftigt. Vid årsskiftet startade Göteborgs stadsmission, i samverkan med Göteborgs stad och GöteborgsLokaler, det arbetsintegrerade projektet Grön omställning. Genom projektet får 120 ungdomar möjlighet att praktisera i Stadsmissionens second hand-butik på Vårväderstorget, där de ökar sin kompetens inom lagerarbete, kassahantering, kundservice och bemötande. Samtidigt får de genom Förvaltningen Konsument & medborgarservice och Kretslopp & vatten fördjupad kunskap om hållbar konsumtion, cirkulär ekonomi och avfallsfrågor. Målet är att rusta deltagaren inför framtiden genom att utöka sitt CV, få intyg på sin kompetens, bryta sysslolöshet och väcka ett intresse att utbilda sig, eller arbeta, med fokus på hållbarhet.

Mohamed Abdigani är en av trettio ungdomar som varit med i första praktikperioden. Så här beskriver han sin upplevelse av att vara med i projektet.

”Praktiken har varit som ett äventyr! Jag har träffat mycket nya människor från olika kulturer som jag aldrig hade lärt känna annars. Mitt sätt att kommunicera har blivit mycket bättre och jag har fyllt på mitt ordförråd.

Jag har lärt mig mycket om kassahantering, kläder och återanvändning! Innan jag fick denna praktik kollade jag inte så mycket på tyg och material, eller vart det kom ifrån. Jag har lärt mig att vissa kläder är dyrare på grund av att materialet är svårt att få tag på. Andra kläder är billigare och enklare att få tag på och ofta är dessa sämre för miljön.

Den här praktiken har varit jätteviktig för mig. Den har hjälpt mig att komma hemifrån och få tillbaka mina dagliga rutiner. Innan jag började praktisera var jag vaken på natten och sov på dagen. Men nu har jag äntligen fått tillbaka min rutin. Efter detta kommer jag ha mycket lättare att hitta jobb. Jag kommer ha bra referenser och jag har haft bra handledare som har hjälpt mig mycket!”