"Vårt mål i skolan är att alla ska gå ut med godkända betyg" - Göteborgs stadsmission

”Vårt mål i skolan är att alla ska gå ut med godkända betyg”

11 maj, 2021 • Ämne: Nyheter

Många av barnen kan inte få så mycket hjälp hemma med läxorna. Det kan vara att föräldrarna inte behärskar svenska så bra, inte har kunskap i ämnet, eller helt enkelt inte hinner – de har fullt upp med jobb och många syskon som också behöver hjälp.

Det kan också vara så att det inte finns wifi i lägenheten som täcker för alla fem barn. Det kan vara att man inte har ett eget rum där man kan sitta i lugn och ro och plugga. Det kan vara att man nyss kommit till Sverige och missat skolgång under flera år på flykt. Men det kan också handla om att man vill toppa sin förmåga, att bli bäst på det här ämnet. Det finns många anledningar till att man kan behöva lite stöd.

Vårt mål i skolan är att alla ska gå ut med godkända betyg. Utöver att studiestödet bidrar till det, handlar det också om att skapa en rutin och förståelse för hur skolan funkar. Det handlar också jättemycket om att stärka barnets tilltro till sig själv, att tro att man kommer klara något. En del av mitt uppdrag inom Skolan som arena handlar också om att barnen ska träffa fler viktiga vuxna i sitt liv, och det gör de här. Vi är många som bryr oss.

Jag är i min roll bara inne och tittar till barnen då och då, men jag märker att de är väldigt studiemotiverade. Det är en sån härlig skillnad. Och jag förstår att de där hemma har sagt att det är viktigt, hela familjen strävar efter att det ska gå bra för barnen. Det är också väldigt härligt att se den naturliga relationen som skapas mellan barnen och studiestödjarna.

Efter ett år i pandemi märks det att alla är trötta. Men vi vet att rutiner är så viktiga och vi har hållit igång hela tiden. Vi ställer inte in. Vi ser det som en del av skoldagen.

Studiestödet innebär att skapa hopp. Istället för att känna att det inte är någon ide, jag kommer ändå inte att klara det tar barnen med sig en hoppfullhet. En känsla av att ”det här kan vi lösa, vi gör det tillsammans”: Och den hoppfullheten smittar av sig, till föräldrar och till samhället.

Eva Looström, processledare Skolan som arena på Lövgärdesskolan, där Göteborgs Stadsmission startat studiestöd.

Klicka här för att läsa mer om och stötta vårt arbete med studiestöd.

 

Tillbaka