Mimmi Mickelsen initierade julklappsvagnen - Göteborgs stadsmission

Mimmi Mickelsen initierade julklappsvagnen

30 november, 2023 • Ämne: Nyheter

Nu på lördag är det äntligen dags för årets kanske varmaste event. Då rullar julklappsvagnen genom stan för att samla in presentkort och julklappar till barnfamiljer som lever i ekonomisk utsatthet. Arrangemanget sker i tätt samarbete mellan Göteborgs Stadsmission och Spårvägssällskapet Ringlinien. Det var Ringlinien och närmare bestämt den engagerade medlemmen Mimmi Mickelsen som drog igång den nutida julklappsvagnen 2015.
”Vi är en förening som får kommunala bidrag för att kunna bevara ett kulturarv, vilket jag tycker är bra, men jag tänkte att vi som förening också skulle kunna ge tillbaka något till samhället,” säger Mimmi.

Mimmi började köra spårvagn i Göteborg 2006. Idag är hon anställd inom Göteborgs Stad och är spårinnehavare för spårvägssystemet. Det innebär att hon förvaltar anläggningen och tillståndet i Göteborg och Mölndal. Hon ansvar också för att säkerställa trafiksäkerhet och lagefterlevnaden, vilket bland annat inkluderar utredningar och proaktivt arbete. Hon har varit medlem i Spårvägssällskapet Ringlinien sedan 2007. I grund och botten låg hennes intresse inte i de gamla spårvagnarna utan i uniformsförrådet, men eftersom Mimmi redan var spårvagnsförare var steget ändå inte långt att börja köra veteranvagnarna.

När Mimmi lade fram idéen om en julklappsvagn i föreningen fick hon inte omedelbart gehör utan fick bearbeta för att få med sig de andra. Hennes bild var att det skulle vara ett roligt projekt för föreningen samtidigt som det bidrog till social nytta. Själv är hon inte bara intresserad utav gamla saker utan tycker det är viktigt med jämställdhet och att klassklyftorna i samhället är ett problem. Hon såg en möjlighet att kombinera flera saker som engagerade henne.

”Vi måste alla hjälpas åt att ge människor bättre förutsättningar. Jag vet själv att det kan var jäkligt hårt på vinterhalvåret. Jag har varit ensamstående förälder och kanske inte haft den bästa ekonomin. Jag är uppvuxen i en familj med många barn och inte så bra ekonomi. Jularna kunde vara lite så där, men föräldrar gör vad det kan,” säger Mimmi.

Tankarna på en julklappsvagn fick Mimmi från en gammal artikel om ett initiativ från år 1914.
”Jag gjorde en studie om kvinnors intåg i kollektivtrafiken. Kvinnor fick inte jobba i kollektivtrafiken, mer än att städa vagnar, förrän ganska sent i Sverige. Kvinnor fick inte ens vara fastanställd. Jag sökte många gamla artiklar från tidigt 1900-tal och kom över en bild på Facebook om en julklappsvagn från den tiden, säger Mimmi.”
Det fanns ingen text, men det gick att utläsa vilken tidning bilden hade varit publicerad i och efter lite rotande hittade Mimmi artikel.
”Julklappsvagnen då var ett initiativ från en organisation som jobbade för kvinnors rösträtt. Jag kände att det där hade varit svincoolt att återuppta. Särskilt när det var hundra år sedan det hände. Jag tyckte det var intressant att det var ett initiativ från en suffragettorganisation i Göteborg. Att de inte bara tänkte på rösträttsfrågan utan jobbade med andra frågor också,” säger Mimmi.

När föreningen väl hade landat i att de ville köra en julklappsvagn behövde de hitta en mottagare som kunde förmedla klapparna vidare.
”Det var väldigt självklart att fråga Göteborgs Stadsmission först. Det är en väletablerad organisation med stor verksamhet som vi dessutom kände till. Och Stadsmissionen nappade direkt.”
Den 5 december 2015 rullade den nygamla julklappsvagnen genom Göteborgs gator för att samla in julklappar till barnfamiljer som lever i utsatthet. Göteborgarna slöt upp och en stor mängd klappar kunde samlas in.
”Jag hade inga tankar alls att detta skulle bli så bra och kanske inte heller att vi som förening tänkte att detta var något som skulle fortsätta. Vi kände ju att det blev väldigt bra, men det var mer eller mindre ett test,” säger Mimmi.

Att det var ett lyckat test var ett faktum och julklappsvagnen har fortsatt att rulla varje år, med undantag för pandemiåret 2020. Trots allt arbete kunde Mimmi själv inte vara med och köra det där första året. När datumet blev bestämt var hon redan inbokad på annat. Annars har hon varit med nästan alla år.
”Jag vet att något år sprang jag till tåget direkt efteråt för jag skulle till Stockholm och gå på musikal, men jag ville så gärna vara med julklappsvagnen först!”

Vilka upplevelser minns du från de åren du har kört julklappsvagnen?
”Det är en enorm rush att köra julklappsvagnen. Man känner sig nästan hög på glädje! Jag hinner uppleva mycket den dagen. Jag känner glädje att köra spårvagnen med alla fantastiska människor på och få möta upp alla fantastiska människor där vi stannar. Det skulle jag säga att det är det jag kommer ihåg. Samtidigt är det energitömmande och man är trött när man kommer hem.  Det är så intensivt, men det som sitter kvar efteråt är glädjen.”