Alla har samma himmel, men alla har inte samma horisont - Göteborgs stadsmission
Lott Säfström

Alla har samma himmel, men alla har inte samma horisont

22 maj, 2018 • Ämne: Nyheter

Barn och sommarlov och simskola och smultron på strå och picknick med saft och bulle vid stranden och semesterdagar tillsammans med dem som är viktigast och nya röda sandaler och spel och lek tills dagen tar slut och sömnen slår till. Glass när som helst och en dag på Liseberg eller två eller tre!
Det är ingen märkvärdig önskelista kan man tycka för ett sommarlov. Kanske lite romantiskt, eftersom solen skiner varje dag. För det gör den när jag själv tänker tillbaka på mina sommarlov i slutet på 60- och början på 70-talen. Regnade det aldrig på den tiden? Var himlen alltid blå?

Många barn i Göteborg har precis en sådan drömsommar. Och ännu mer. Många barn växer upp med familjer som har större ekonomiskt utrymme än vad som fanns på 60-talet. Många barn åker på två veckors utlandssemester minst en gång varje år. Många barn och deras familjer har fått det väldigt mycket bättre.
På myntets baksida finns det andra barn, allt för många barn, som aldrig lämnar sin gård i det egna bostadsområdet under sommaren. Många barn kan inte få en glass när värmen slår till och ännu mindre besöka Liseberg. Många barn i vår stad längtar inte efter sommarlovet och den ”oändliga ledigheten”. Skolan utgör för dem tryggheten och stabiliteten i ett annars rörigt liv. Sommarlovet laddas med helt andra saker. För dessa barn präglas vardagen av fattigdom, psykisk ohälsa eller missbruk. Kanske en kombination av alltihop.Alla lever under samma himmel, men alla har inte samma horisont.

När vårt sommarkollo är avslutat och vi läser utvärderingarna då får vi berättelser om avgörande dagar för såväl föräldrar som barn.
”Jag har varit här några gånger nu, det är så fantastiskt! Det är det här jag lever på resten av året .”
”Jag har bott i Sverige under lång tid, men detta är första gången som jag har roligt.”
”Idag var det bästa när jag paddlade kanot. Det var min första gång.”
Stadsmissionen gör insatser för barnfamiljer och barn och tonåringar varje dag. Året runt. Mat och kläder och stöd och samtal och en lugn plats att få ”chilla” på utan krav. Sommaren (precis som julen) är så laddad med önskningar och drömmar sida vid sida med rädslor. Alla lever de under samma himmel, men alla har inte samma horisont
Det är bara vuxenvärlden som kan ge möjlighet för alla barn att få dela samma horisont och framtid, inte enbart leva under samma himmel. Var med och bidra till att vi även i år kan möjliggöra för barnen vi möter minnen för livet och känslan av verkligt sommarlov!

/Lotta Säfström, Direktor, Göteborgs Stadsmission