"Alla känns handplockade och man känner sig välkommen var man än hamnar" - Göteborgs stadsmission

”Alla känns handplockade och man känner sig välkommen var man än hamnar”

25 maj, 2022 • Ämne: Arbetsintegration

Jag är från Linköping från början och flyttade till Göteborg på grund av kärleken. Jag sökte enklare jobb som café, butik och restaurang men det var svårt då jag saknade både riktig utbildning och erfarenhet och dessutom var det hård konkurrens om jobben. Då kontaktade jag Arbetsförmedlingen och i och med att jag har epilepsi så hade jag rätt till lönebidrag. Dom kontaktade Insamlingscentralen på Göteborgs Stadsmission där jag praktiserade i 6 månader och trivdes jättebra. Jag fick sedan anställning på Insamlingscentralen och jobbade där i 1 år innan jag blev sjukskriven på grund av personliga skäl. Jag var borta i två år och när jag kom tillbaka fick jag börja arbetsträna för att hitta tillbaka till arbetslivet igen. Jag fick börja långsamt, några timmar i taget i en av våra butiker som då låg på Vallgatan. Efter ett tag kunde jag gå upp till 100% och jag har jobbat inom vår Second Hand-verksamhet sedan dess. Det är idag 14 år sedan.

För mig personligen har det varit en stor trygghet att vara på Göteborgs Stadsmission då både chefer och kollegor är unika. Alla känns lite handplockade. Man känner sig välkommen var man än hamnar.

Det vi jobbar för är det som driver mig mest, att hjälpa människor. Jag kan relatera till många av dom som arbetstränar idag då jag själv har varit där. Vissa har någon form av trauma bakom sig, precis som jag, så jag känner igen både deras tankemönster och beteendemönster. Mina egna erfarenheter hjälper mig i mitt jobb och många känner att de kan anförtro sig åt mig. På ett sätt dras jag lite till dom som är tystlåtna då jag var exakt likadan själv. Jag lyckas ofta fånga upp dom personerna och det har gett mig insikten att det är dessa människor jag vill jobba mer med. Det är det jag kan. Jag hade väldigt lite självförtroende och kände att jag låg efter alla andra. Jag kände mig otrygg och som att jag inte var värd någon lön för jag inte hade någon utbildning. Nu är utbildning väldigt viktig för mig så det är mitt mål, och jag får tjänstledigt under mina studier om jag vill, och jag får även jobba extra i butiken.

Det som är häftigt inom Stadsmissionens second hand är att det är så många olika människor från olika bakgrunder men det blir alltid så bra. Det mänskliga mötet är så fint. Alla är vi lika mycket värda.

Dem som arbetstränar och deltagarna i Grön omställning är så tacksamma och vid ett flertal tillfällen har gamla deltagare kommit in i butiken och hälsat på och berättat hur det går för dom. Dom vet att dom alltid är välkomna. De flesta går det bra för och det är så roligt att se.

/Linda Borkmar, butiksbiträde Stadsmissionens second hand Angered, samt handledare för projektet Grön omställning

Läs mer om hur Stadsmissionen jobbar med arbetsintegration här.