Bricks & Lime skänker 1% av sin omsättning - Göteborgs stadsmission

Bricks & Lime skänker 1% av sin omsättning

17 mars, 2021 • Ämne: Nyheter

”Jag har jobbat i byggbranschen i hur många år som helst, och renoverat fasader i över ett decennium. Jag älskar det, men kände för ett par år sedan att det fattades nåt. Jag ville göra något mer och inte bara för mig själv. Så jag sa upp mig, funderade på vad jag ville göra, vad som ger mig energi och vad som tar energi.  Jag kom fram till att jag älskar att renovera fasader, och att jag ville starta eget. Men jag skulle göra det på mitt sätt. Ett omtänksamt murarföretag.

Idag driver jag och min kollega Martin företaget Bricks & Lime som skänker 1% av vår omsättning till välgörenhet. Grundtanken med företaget är att göra det vi är bäst på och tycker mest om, och på det sättet bidra till samhället på ett effektivt sätt. Även om det från början har varit mina drömmar, tankar och idéer så har vi tillsammans som företag lyckats med dem. Jag hade inte kunnat lyckats utan mina medarbetare.

I början när jag hörde av mig med mina planer och tankar så var det många som tyckte att vi satte ribban för högt. ”1% – ni drömmer”, har ungefär responsen varit. Men jag ser det som en utgift precis som andra, som skatt och löner. Den här kostnaden finns. Det är det vi har att förhålla oss till. Och då går det. Vet vi redan innan året har börjat att vi ska skänka en procent, att vi har den kostnaden, då får vi leta andra kostnader att skära i om det behövs.  Det kanske kan inspirera andra.

1% av omsättningen är en stor summa för oss. Därför vill vi ta ansvar för de pengarna vi ger. Vi resonerar så här: det är mycket pengar för oss, men i den stora världen är det inte mycket pengar. Så vi tänkte ”vart kan vi få störst nytta för pengarna?”. Och vi tror att det är lokalt.

Vi tillsammans är Göteborg. Ju fler som mår bra runt omkring, desto bättre blir det. Omtänksamhet, tacksamhet och glädje, är en bra början. Vi som jobbar vet också hur jävligt det kan vara, och därför känns det extra bra att bidra till detta.

Vi har haft verksamhet i 11 månader. Det är hittills en ganska kort men rolig och häftig resa. Vi har växt rejält, och med det även stödet till välgörenhet. Vi valde att vi Göteborgspartner till Göteborgs Stadsmission, och tror att genom att vara delaktiga och få inblick i ert arbete kommer att vi att bli ännu mer motiverade. Att vi får lära oss och ta del av människors öden och kunna känna uppskattning för hur bra man har det, och hur bra samhälle vi lever i.  Vi ser verkligen fram emot att börja samarbetet och utveckla omtänksamhetsarbetet under nästa år.

Det har varit ett spännande samtalsämne under året, och vi har märkt att när vi har skänkt pengar har responsen varit fantastisk. När medarbetare märker att vi kan göra det, och att vi faktiskt gör det.

Vi är väldigt stolta över att vara med och bidra på ett så tydligt och transparent sätt. För det blir också väldigt mätbart: var hundrade tegelsten man murar in – den gör skillnad för människor i Göteborg.

Jag har en sån jädra respekt för jobbet ni gör. Hade aldrig klarat av det, det hade tärt på mig för mycket. Så jag hjälper till på detta sätt istället.”

/Henrik Trygg, VD, Bricks&Lime