"Det betyder allt för mig att ha ett eget hem" - Göteborgs stadsmission

”Det betyder allt för mig att ha ett eget hem”

14 februari, 2022 • Ämne: Nyheter

Jonas bor i en lägenhet två trappor upp, med utsikt över skogen, tillsammans med hunden Texas och sina gitarrer. Men så har det inte alltid varit. Under många år levde han ett kringflackande liv med missbruk, utan en fast bostad, som inneboende hos vänner och på vandrarhem.

– Det betyder allt för mig att ha ett eget hem. Ett hem för mig är där man trivs och kan låsa sin dörr.

Jonas fick en Bostad Först-lägenhet via Göteborgs Stadsmission. Han beskriver känslan första gången han satte nyckeln i låset.

– Det var overkligt. Parketten lös och det var flera stora fönster, jag såg träden.

Det tog flera månader innan han packade upp sina saker från flyttkartongerna, då han är van vid att allt är tillfälligt. Men för en tid sedan skrev han på pappren som gav honom förstahandskontrakt på lägenheten han bott i de senaste två åren.

Att få en Bostad Först-lägenhet innebär också att få praktiskt stöd av en boendeassistent. Det kan röra sig om samtal, men även hjälp med att gå och handla, följa med till olika vårdinrättningar, socialtjänst och så vidare.

– Utan Claes och min hund hade det inte gått. Då hade jag inte varit här, säger Jonas.

Claes jobbar på Göteborgs Stadsmission och är Jonas boendeassistent. De träffas minst en gång i veckan, ofta mer.

– Claes kommer inte att släppa mig. Stadsmissionen är med mig. Om jag inte fuckar upp så vet jag att jag inte blir släppt.

Jonas är av den fasta övertygelsen att Bostad Först-metoden är det bästa sättet för alla, även för fastighetsägare.
– Det är humant. Man får vara människa och man får stöd. Det finns inte en chans att vara drogfri utan en bostad.

– Bostad Först ska finnas överallt! säger han med emfas.

Musiken, vänner och familj samt hunden betyder allt. Jonas tar en dag i taget, men säger att han snart är redo att börja spela för publik igen.
– Jag är hemma på scenen, säger han och drar några ackord på gitarren.