"Det handlar om nio kaniner" - Göteborgs stadsmission

”Det handlar om nio kaniner”

29 april, 2019 • Ämne: Nyheter
Det är lugn och ro i lokalen trots att det här sitter sju barn och läser läxor. I ett rum är det språk som gäller. I nästa är det matte. En flicka blir fnissig och ofokuserad, volontären låter rolig när hon läser räkneuppgiften högt tycker flickan. Skickligt leder volontären fokus till matteboken igen.
– Om jag läser först, så läser du efter mig sen – okej?

Stadsmissionen ordnar läxläsning för mellanstadieelever i Lövgärdet och i Biskopsgården. Runt bordet idag sitter en liten tjej sitter i rosa galonbyxor och stövlar. Flätan hänger långt ner på ryggen när hon böjer sig ner över sin Pettson och Findus-bok.
– Jag ska läsa tre sidor och sammanfatta dem sen. Det är Pettson och Findus – tomtemaskinen.

Även om skolans uppdrag är tydligt – att alla ska gå ut med fullständiga betyg – lämnar vissa elever grundskolan utan en biljett till framtiden”. Göteborgs Stads Jämlikhetsrapport 2017.

En annan deltagare passar på att berätta att hon kan fyra språk.
– Hur många kan ni?

Alla utom personalen kan minst tre olika. Ett av barnen svarar stolt att hon kan sitt hemspråk jättebra, det är det inte alla som kan.

– Ska det vara en eller än?
I språkrummet skrivs svåra ord, suddas ut och skrivs om igen. I blocket växer en historia om nio kaniner och deras morfar fram.

Utbildning ger ett starkt skydd mot utanförskap och ohälsa och rustar för bättre livsvillkor. Därför riktar vi tidiga insatser för att höja barnens kunskap och erbjuda hjälp med läxläsning. Något som många inte har möjlighet till hemma. Här jobbar vi för att stärka barnens självförtroende och sociala förhållningssätt i en lugn miljö där det alltid bjuds på mellanmål. Varje vecka pratar vi om hur en kan visa omtanke och ta eget ansvar. Och hjälper till med historier om kaniner och deras morfar, sammanfattningar av Pettson och Findus – tomtemaskinen och lästal i matte. För de är så väldigt viktiga. De handlar om våra barns framtid.

Var med och bidra till den.