En lärorik upplevelse i huvudstaden - Göteborgs stadsmission

En lärorik upplevelse i huvudstaden

4 maj, 2022 • Ämne: Nyheter

Stadsmissionens barnråd har genomfört en demokratiresa till Stockholm. En resa där barnen bland annat fick lära sig om hur Sveriges styrs, men också hur en tar sig fram till nya ställen och platser.
– Vi hade det jätteroligt de här dagarna, säger ett av barnen.

– Resan var jättekul! Vi bodde på ett bra hotell och det var så mysigt. Det var god mat och snacks. Det var bra att kunna vara en liten grupp. Jag gillade alla aktiviteterna!
De säger ett av de sex barn i vårt barnråd som fick åka på en tre dagars demokratiresa till Stockholm. Resan innehåll många olika upplevelser och bland annat besöktes slottet, riksdagen och kända platser i staden. De var på konstutställning guidad av konstnären själv, på bio, restaurang och gruppen diskuterade barnfattigdom med Are Karim på Rädda barnen.
– Vi gjorde den här resan för att det känns viktigt att barn vet hur Sverige styrs och fungerar. Jag tycker också det finns en poäng i att barn får besöka huvudstaden. Det blir en helt annan sak att lära sig om riksdagen i skolan efter att faktiskt ha besökt den. Det ger en annan förståelse, säger Eva Barron på Göteborgs Stadsmission som tillsammans med ytterligare en kollega genomförde resan med barnrådet.

Barnrådet på Göteborgs Stadsmission får lära sig om barns rättigheter. De har också fått möta personal i organisationen för att prata om vad barn behöver. Bland annat har de drivit frågan om att barn inte ska agear tolk för sina föräldrar i svåra situationer. De olika aktiviteter som genomfördes på resan kopplades till temat kring barns rättigheter och demokrati. Barnens sociala förmågor ledde till många spännande diskussioner och möten med andra människor.
– På slottet blev det jätteintressanta diskussioner om hederskultur och hur det kan se ut i Sverige och hur det hör ihop med monarkin. Barnen ställde frågor om kungligheterna själva får välja vem de vill gifta sig med och om de måste vara oskuld när det gifter sig. Guiderna verkade lite tagna. De var nog inte så vana vid den här typen av frågor, säger Eva.
I riksdagen fick de en rundtur av riksdagsledamoten Tony Haddou som är Vänsterpartiets representant från Göteborg. Det gjorde intryck på barnen som har utländsk härkomst att en riksdagspolitiker kunde ha ursprung från andra länder än Sverige. Tony Haddou kommer från Syrien.
– Det blev tydligt hur viktigt det är med representation och att kunna se sig själv i olika människor, säger Eva.

Under resan delade gruppen på olika ansvar. Ett barn fick ansvar att leda gruppen till ett visst ställe och fick använda sig av Google maps för att hitta rätt. Ett annat barn ansvarade för att checka in gruppen på hotellet. Ett tredje barn fick anmäla allihop vid besöket på riksdagen. Barnen hade också fått uppdrag inför resan. Någon hade fått läsa på om Sergels torg och fick berätta om det när gruppen kom till platsen. Ett barn fick berätta om Olof Palmes plats när de kom till dit.
– Så vi blandade nytta med nöje och nyttan blev också nöje. Att få lära sig saker och vara med och ta ansvar gör att de växer som personer och blir stolta över sig själva, säger Eva.
– Jag älskar hur vi har samarbetat under den här resan. De är faktiskt en av de bästa resorna jag har varit med om och jag har lärt mig så mycket till exempel om hur Sveriges regler tas och om kungafamiljen och om barns rättigheter och det jag har lärt mig är att ha tålamod. Jag är så glad att jag var med på den här fantastiska resan, säger ett av barnen.

Eva berättar om hur hela resan på olika sätt fylldes med lärdomar, inte bara om huvudstaden och vårt lands styrning, utan att barnen också fick uppleva att de är kompetenta. De kunde ta sig fram via kartor, hitta rätt till tåget, berätta för kompisarna om en särskild plats med mera.
– Att få känna sig kompetent gör att en inte är lika rädd i sin vardag. Det är inte så farligt att det blir fel, att gå vilse. Det är bara att återhämta sig och göra om, säger Eva.

Det är utan tvekan att det var en häftigt upplevelse för de barn som var med. Det var första gången i Stockholm för alla barnen och ett av barnen fick uppleva sitt livs första biobesök.
– Det roligaste med resan var att alla vi var samlade tillsammans och gjorde olika aktiviteter med varandra. Jag har lärt mig mycket om Sveriges styre, kungafamiljen, kungahuset, riksdagen och olika platser i Stockholm. Jag uppskattar vår resa tillsammans och att vi har fått möjligheten att få resa tillsammans. Det har varit riktigt spännande. Tack för att jag fick följa med, säger ett av barnen.