En liten insats gör stor skillnad - Göteborgs stadsmission

En liten insats gör stor skillnad

10 december, 2018 • Ämne: Nyheter

Lennart Forsberg och Åsa Vilu skriver i GT/Expressen 9/12 om hur vi tillsammans kan ge alla göraborgare en God Jul

Jultid och vi översköljs av bilder på dignande bord, smaskiga recept och erbjudanden från restauranger och matbutiker. Många passar på att besöka någon mysig julmarknad för att inhandla lokala delikatesser. Glöggmingel, julfester och lussefikor avlöser varandra.

Så ser verkligheten ut för många göteborgare. Men inte för alla. Runt om i vår stad finns det människor som kämpar för att ha råd med det mest nödvändiga.

Varje dag kontaktas Stadsmissionen av förtvivlade föräldrar som oroas över hur det skall gå när det blir lov och barnen inte längre kan äta frukost, lunch och mellanmål i skolan och på fritids. Man bekymrar sig för hur pengarna skall räcka till för att ge familjen julmat och stressen ökar.

Barnen känner av föräldrarnas oro men de vill vara lojala och säger oftast inget. De sitter i stället tysta när kompisarna pratar om vad de skall göra på jullovet eller berättar om vad de önskar sig i julklapp. De vänder bort huvudet när de möts av reklam för julgodis och när fröken undrar varför de glömt luciafikan. Barn drabbas hårt av föräldrars ekonomiska utsatthet och vi vet att den som växer upp med föräldrar som lever på långvarigt försörjningsstöd löper högre risk att själv bli bidragstagare i vuxen ålder. Vi vet också att barn som växer upp i ekonomisk utsatthet har lägre självbild och mår sämre både fysiskt och psykiskt.

När vi på Göteborgs Stadsmission i jultid möter familjer som vänder sig till oss så är den vanligaste insatsen man efterfrågar just mat. Det kan tyckas självklart att ingen i vårt land 2018 ska behöva oroa sig över något så basalt som mat, men verkligheten ser tyvärr inte ut så.

Vi brukar säga att det är dyrt att leva i ekonomisk utsatthet, den som inte har några marginaler har svårt att spara eller handla storpack. Det är helt enkelt svårt att planera sin ekonomi och göra kloka val när pengarna inte räcker till månadens slut.

Stadsmissionen arbetar med såväl akuta som långsiktiga insatser. Vi finns där när maten är slut och så även pengarna, när elräkningen inte har betalats eller vintern kommer och barnen inte har en vinteroverall. Vi finns där när allt fler äldre som arbetat ett helt liv kommer till oss för att hämta bröd när pensionen inte räcker.  Men vi arbetar också för att stötta människor till en mer långsiktigt bättre ekonomisk och social situation. Att stötta i kontakten med myndigheter och se till att de människor som har rätt till välfärdssamhällets insatser också får det. Målet är ett innanförskap där vuxna är självförsörjande, har kontroll över sina liv och där barnen växer upp under trygga ekonomiska förhållanden. Stadsmissionen lyssnar när ingen annan gör det och är en röst för dem vi möter och vars röst annars sällan hörs.

Den stora merparten av de vi möter är göteborgare precis som du och vi. Det kan vara en granne, barnens kompis eller någon man möter på gatan. Någon du trodde hade det precis som du. Utsatthet syns inte alltid på utsidan. Den är många gånger tyst och dold. 

Vi på Stadsmissionen vill bryta denna tystnad. För att kunna göra något åt den växande fattigdomen och utsattheten i vår stad måste vi prata om den, se den precis för vad den är. Även om det gör ont för oss alla att inse att det finns människor i dag i Sverige som lever i fattigdom. Som inte omfattas av det välfärdsamhälle vi så gärna vill bevara bilden av att vi har.

Vi behöver ta ett gemensamt ansvar för att ge alla människor en plats i vårt samhälle. Det gäller våra politiker såväl som alla vi enskilda medborgare. Vi på Stadsmissionen önskar därför att så många göteborgare som möjligt nu inför julen lyfter blicken och skänker en tanke åt dem som lever i utsatthet. Åt dem som inte adventspysslar, handlar julklappar eller finns i en gemenskap. Varje liten insats har betydelse. Varje liten insats gör skillnad.

Att skicka med våra barn en extra lussebulle till det barn som ”glömt”, att swisha en gåva till Stadsmissonen eller genom att handla för andra när vi ändå fyller våra egna matkassar innebär stor skillnad för de som inte har.

Tillsammans kan vi, om vi vill, ge hela Göteborg en god jul. Låt oss göra det. 

 

Lennart Forsberg

Socialchef Göteborgs Stadsmission

Åsa Vilu

Biträdande socialchef Göteborgs Stadsmission