Eva - Göteborgs stadsmission

Eva

31 maj, 2021 • Ämne: Nyheter

”Fattigdom har många konsekvenser och människor behöver prioritera olika inköp. Många unga tjejer är nog inte medvetna om, att när föräldern alltid ser till att det finns mensskydd hemma, väljer den bort något annat.

Jag träffar många kvinnor som inte prioriterar sig själva utan fokuserar på barnens behov. Kvinnor hoppar över måltider, använder toapapper istället för bindor och en del missar skola och praktik då de stannar hemma under mensen när skydd inte finns.

Alla utgifter räknas när man lever på eller under marginalen. Tjejer berättar hur de ser till att fråga olika kompisar om skydd så det inte märks att man så ofta inte har och andra berättar hur de har skydd längre än vad som är effektivt eller hälsosamt.

Det är fortfarande mycket skam förknippat med mens och många döljer att de inte har tillgång till skydd. I verksamheten där jag jobbar finns mensskydd (bindor, tamponger och menskoppar) tillgängliga för deltagarna. Vi ser också alltid till att ha gott om dem för att kunna erbjuda vid events och aktiviteter. Det finns ett antal personer som återkommande får både blöjor och mensskydd av oss.

När vi människor inte behöver oroa oss över grundläggande behov, har vi mer energi att jobba mot ett liv i innanförskap. Det är ju en av sakerna vi vill – att Göteborgs Stadsmission ska vara en plattform att kunna bryta utanförskapet.”

/Eva, familjestärkande teamet på Göteborgs Stadsmission