Fatimas berättelse - Göteborgs stadsmission

Fatimas berättelse

14 oktober, 2021 • Ämne: Nyheter

Julen är alltid extra tuff. Men jag anstränger mig till max för att göra det fint för min dotter. Det behövs inte jättemycket för att hon ska tycka att det är mysigt hemma. Jag har en julgardin som jag hänger upp i köket och så brukar jag spara på färgglada reklamblad som kommer med posten. Vi klipper ut stjärnor och hjärtan och hänger på en tråd som girlanger. Hon tycker det är roligt att pyssla ihop, men jag önskar såklart att jag kunde göra mer.

Med åren har vi blivit allt mer isolerade. I början var det lite av en strategi för att dölja hur vi hade det, men allt mer har det blivit en konsekvens som är svår att bryta. Eftersom jag inte har råd att gå och fika eller följa med på aktiviteter har folk slutat fråga. Jag och min dotter blev bjudna till min kusin för att fira jul, men vi hade varken några fina kläder eller råd med julklappar till mina kusinbarn, så jag sa att vi inte kunde komma.

Jag är noga med min dotters skolgång och kontakten med skolan. På grund av Corona var höstens föräldramöte via Zoom. Jag har varken dator eller smartphone och kunde därför inte delta.

Jag känner mig ofta ledsen. Jag vill kunna ge min dotter mer. Under en period engagerade jag mig jättemycket i fotbollslaget och så länge jag gjorde det hade klubben överseende med att jag inte betalade in terminsavgifterna. Till slut orkade jag inte fortsätta, vilket resulterade i att min dotter inte kunde vara kvar i laget. Det var tungt. Min dotter sa att det inte gjorde något, att det ändå var tråkigt med fotboll. Men jag visste att det inte var sant.

Jag kontaktade Stadsmissionen för att få stöd till aktiviteter för min dotter. Jag blev erbjuden att vara med i en samtalsgrupp, men det tog två år innan jag vågade. Jag kände att jag inte hade något att komma med. Vem skulle vilja lyssna på mig? Men till slut tog jag mod till mig och gick dit. Jag kände mig väldigt osäker, men personalen sa att jag inte behövde prata utan bara vara med. Efter några gånger fick jag kontakt med en annan ensamstående mamma. Våra barn är jämngamla och vi har pratat om att fira jul tillsammans.

/Fatima*

*Namnet är fingerat av integritetsskäl