"För någon betyder det allt i hela världen" - Göteborgs stadsmission

”För någon betyder det allt i hela världen”

11 maj, 2021 • Ämne: Nyheter

Trångboddheten hos våra elever är stor. Det är ofta familjer med många barn och det kan göra att man inte alltid får ro att göra färdigt sina läxor. Att kunna erbjuda studiestöd betyder så mycket. Inte bara för kunskapens skull, det stärker också självförtroendet. Att känna att man kan, att man blir sedd. Att andra vuxna kommer in är också viktigt. En del barn är nyanlända och behöver det språkutbyte som automatiskt sker här. För andra är det viktigaste gemenskapen. Dessutom är det viktigt med mellanmålet som serveras, som alla inte har möjlighet till hemma på grund av ekonomi. Det här handlar om så mycket mer än att få hjälp med läxan.

När man pratar med eleverna är studiestödet nästan heligt. De kan sitta tillsammans med kompisar, som man kanske inte tar hem till en trång lägenhet. De kan sitta i skolan istället för i ett rum de delar med syskon. Jag minns särskilt en pojke som hade haft det tufft en termin men som började gå och sa ”herregud, jag får så mycket gjort!”. Det gjorde verkligen skillnad för honom. Våra elever har olika förutsättningar, men även för dem med goda förutsättningar är det populärt. Man kan stanna en timme eller två för att bli klar och sedan kunna göra något annat hemma.

För några är det extra viktigt med erbjudandet om det fortsatta stödet Stadsmissionen har. Man kan ha blivit erbjuden hjälp tidigare men har inte varit mottaglig. Men här känner ingen till din bakgrund, man börjar på ny kula i ett nytt sammanhang. Här får man en ny chans.

Utöver att kunskapsutvecklingen gynnas av studiestödet är det också ett sammanhang som är otroligt viktigt för barn som annars hade spenderat tiden någon annanstans. Det är inte alla som går hem efter skolan, barn berättar för mig om att det är jobbigt när det är fullt hus hemma med mycket stök och ljud. Istället går de runt på torget, vandrar runt, fördriver tiden. Då är de inte skyddade på samma sätt som här. De kan möta vad och vem som helst och riskerar att dras in i det ena och det andra.

Här är de i ett sammanhang, de är någon. För en del är det bara avlastning och gött med en extra timmes studietid, för någon annan betyder det allt i hela världen.

/Linda Dreven, lärare på Ryaskolan där Göteborgs Stadsmission startat studiestöd

Klicka här för att läsa mer om och stötta vårt arbete med studiestöd.