"Jag är väldigt glad och tacksam att jag fick en andra chans i arbetslivet” - Göteborgs stadsmission

”Jag är väldigt glad och tacksam att jag fick en andra chans i arbetslivet”

21 maj, 2024 • Ämne: Arbetsintegration

Efter att ha förlorat sitt jobb på grund av en omorganisation stod Mats plötsligt utan arbete och hade svårt att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden. Han fick en plats i Arbetsförmedlingens program Rusta och matcha, också kallat ROM2, och valde Göteborgs Stadsmission som leverantör. Nu jobbar han med liknande arbetsuppgifter som han hade innan och stortrivs på sitt nya jobb. Läs Mats berättelse nedan.

 

”Jag har jobbat på Telia inom kundtjänst i nästan hela mitt yrkesliv. Efter en omorganisation på företaget blev jag arbetslös hösten 2019. Jag skrev in mig på Arbetsförmedlingen och började söka nytt jobb men kort därefter kom pandemin och en redan svår situation blev genast ännu svårare. Jag skickade säkert in flera hundra jobbansökningar men eftersom ingen ville träffas eller anställa ny personal så var det oerhört svårt att få in en ny fot på arbetsmarknaden. Det här var en tuff period för mig och jag mådde inte speciellt bra under den tiden.

 

En tid senare blev jag tilldelad en plats inom programmet Rusta och Matcha på Arbetsförmedlingen. Det var väldigt svårt att välja leverantör, det var ju så många att välja mellan. Jag såg att Göteborgs Stadsmission var en av leverantörerna och tänkte att där är en perfekt plats att börja. Jag läste om organisationen och blev så inspirerad för att ni gör så mycket bra saker för människor som har det dåligt och inte mår bra och då tänkte jag att ni kanske kan hjälpa mig med. Det känns som att ni ser människan bakom om du förstår vad jag menar.

 

När jag kom till er var jag inte på en bra plats i livet, jag var ledsen och mådde inte bra. Danijela, min handledare, såg hur jag mådde och tog hand om mig jättebra, och sedan dess har det flutit på. Vi pratade, hon coachade mig och gav mig förslag på yrken och arbetsplatser som hon trodde skulle passa mig utifrån mina intressen och vad jag brann för. Tillsammans kom vi fram till att ett butiksjobb hade passat bra där jag kan prata med kunderna, det var det jag var van vid och tyckte var roligt från mitt förra jobb. Efter varje möte med henne kändes det bättre och hon sa till mig ”jag ser en jättestor skillnad på dig Mats” och det var ju roligt att höra.

 

En kort tid senare fick jag en praktikplats i en butik och det kändes jättebra. Efter praktiken blev jag anställd och sedan dess har jag börjat må mycket bättre och det blir bättre och bättre för varje dag som går. Jag trivs jättebra på jobbet och jag tycker det är jätteroligt med kundkontakten.

 

Jag kan verkligen rekommendera Göteborgs Stadsmission som leverantör till ROM2. Att få stödet från er kändes jättebra. Jag fick mer självförtroende och jag kände att jag hade något att bidra med till arbetsmarknaden. När man är lite äldre är det svårare att få jobb, det känns som de flesta vill anställa unga personer och det tycker jag är synd. Vi lite äldre har ju så mycket erfarenhet och det är synd när man bara ser till en persons ålder. Jag tycker en arbetsplats ska ha en bra blandning av åldrar, det brukar bli bäst då. Jag är väldigt glad och tacksam att jag fick en andra chans i arbetslivet.”