"Jag drömde om att få ett jobb men det kändes bara som en flyktig dröm som jag knappt kunde definiera" - Göteborgs stadsmission

”Jag drömde om att få ett jobb men det kändes bara som en flyktig dröm som jag knappt kunde definiera”

20 oktober, 2022 • Ämne: Arbetsintegration

Jag förlorade min lägenhet och det mesta av min värdighet
”Innan jag började arbetsträna på Göteborgs Stadsmission var jag arbetslös i 7 år. Det började med att jag flyttade till Göteborg för att studera, och mitt i den vevan så dog min mamma i cancer, och jag gick sönder. Jag förlorade min lägenhet och det mesta av min värdighet. Sen tog det ett tag innan jag vågade och kunde be om hjälp.

Jag kom i kontakt med projektet Signum på Göteborgs Stadsmission via Arbetsförmedlingen. På Signum började jag jobba mycket med mig själv. Jag fick frågor om hur jag mådde och i början sa jag att jag mådde bra, jag valde att inte vara helt ärlig. Jag började vara där mer och mer och efter ett tag fångade dom upp mig. Jag har fått så mycket bra hjälp, också av personer som har varit i min situation. Det har öppnat upp för mig att allt inte är svart och vitt. Det har förändrat mig, det gör att jag försöker tänka ur olika synvinklar.

Jag trodde först inte att jag skulle klara det men jag ville försöka och det funkade
Innan jag började på Signum visste jag inte så mkt om Göteborgs Stadsmission. Jag är verkligen överraskad över hur mkt bra saker ni gör här. Det gav mig så mycket att vara hos er. Har man varit arbetslös länge så flyter dagarna ihop. Men nu hade jag fasta tider att förhålla mig till och den tryggheten gav mig möjlighet att våga drömma om att våga söka jobb igen. På Signum fick jag hjälp med mitt CV och jag vågade söka en utbildning, till fastighetstekniker. Jag är jättepositiv över den hjälpen. Göteborgs Stadsmission har också hjälpt mig att få ett truckkort och det öppnar upp en hel del. När jag hade varit på Signum i ett par månader så började jag arbetsträna här på Göteborgs Stadsmissions Matcentral. Jag började med fyra timmar om dagen men efter ett tag bad jag om att få öka upp till åtta timmar om dagen. Jag trodde först inte att jag skulle klara det men jag ville försöka och det funkade. Nu vågar jag ta mer ansvar och jag trivs väldigt bra med mina kollegor. Det önskar jag att andra också får uppleva. Jag känner många som är i samma situation nu som jag var i då och jag vill förmedla den positiva inställningen som jag har. Tyvärr är det många som inte tror på den, många tappar hoppet och det är synd. Jag använder mig själv som exempel för att kunna säga att det funkar, för det gör det faktiskt. Är jag tillräckligt ihärdig så kanske någon lyssnar.

För ett år sedan kom jag knappt upp ur sängen och nu har det blivit så annorlunda
Under min sista vecka med arbetsträning på Matcentralen fick jag frågan om jag ville vara kvar här och jag sa ”javisst, det är klart jag vill”. Men jag var ändå så pass laddad och taggad att jag också ville söka andra jobb. Jag kollade på Volvo om dom behövde truckförare och helt plötsligt fanns det möjligheter. För ett år sedan kom jag knappt upp ur sängen och nu har det blivit så annorlunda. Jag vågar vara mer positiv.

Om jag inte hade kommit till Göteborgs Stadsmission och Signum så önskar jag att jag hade haft något annat positivt i mitt liv men jag tror inte jag hade haft det, jag var i en väldigt ond cirkel. Jag drömde om att få ett jobb men det kändes bara som en flyktig dröm som jag knappt kunde definiera.

Jag tror inte jag har hängt med i min egen resa. Men jag njuter av min tillvaro nu
Jag ville göra min mamma stolt men hon fick inte se det tyvärr. Men på ett sätt har min mamma varit med på hela min resa ändå, trots hennes bortgång. Varje gång jag har besökt hennes grav har jag tidigare sagt att ”jag ska bli bättre mamma”, men i år kunde jag faktiskt säga att ”jag är snart där.”

Under åren har jag även dragit mig undan från mina syskon på grund av att jag skämdes men nu har vi pratat ut och har kontakt igen. Nu har jag deras fulla stöd.

Det blev inget med utbildningen nu till hösten på grund av CSN men jag ska fixa det med dom och söka igen till våren, jag har inte gett upp hoppet. Jag är inte samma person som för ett år sedan, och jag hoppas att jag inte är samma person nästa år som jag är nu. Jag vill gärna fortsätta utvecklas, till det positiva. Jag tror inte jag har hängt med i min egen resa. Men jag njuter av min tillvaro nu.”

Det här är berättelsen om hur en av våra deltagare inom arbetsintegration gick från arbetsträning till anställning hos oss på Göteborgs Stadsmission.