”Jag drömmer att livet ska bli lite lättare" - Göteborgs stadsmission

”Jag drömmer att livet ska bli lite lättare”

8 november, 2022 • Ämne: Fattigdom
Anna är en av oändligt många personer som får hjälp och stöd på Göteborgs Stadsmission just nu. Hon är ensamstående mamma med fyra barn. Ett tag levde de skyddat. Efter flera år som föräldraledig har hon svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden och hon lever på försörjningsstöd. Det har hon gjort i några år och ekonomin blir allt mer urholkad.
”Ett par dagar innan barnbidraget kommer är allting slut. Tomt. Det är svårt. Det första jag gör när pengarna kommer är att gå och handla mat,” säger hon.
Barnen växer snabbt och förra årets vinterkläder är för små. Hon berättar att de äldsta pojkarna allt mer vill ha det som andra barn har. Dyra jackor och märkesskor.
”Jag vill kunna ge dem vad de önskar, men jag säger att det går inte. Jag måste kunna köpa mat också.”
Efter en klädinsamling riktad till framför allt barnfamiljer fick Anna och hennes barn ytterkläder inför vintern. De finns också med i en familjeverksamhet där Anna får möjlighet till vägledning och samtal med profesionell personal, men också gemenskap med andra kvinnor som lever under liknande förhållanden. Tillsammans skapar de nya nätverk, ger varandra styrka och glädje och hittar vägar framåt. Samtidigt får barnen leka och vara kreativa med andra barn, personal och volontärer i en trygg mijlö. Träffarna är en höjdpunkt på veckan där mycket stress och oro kan läggas åt sidan för en stund och de inleds med en gemensam varm måltid.
Under året har oron för de ökade matpriserna varit ständigt närvarande.
”Förra månaden köpte jag inget kött eller kyckling alls. Det blev för dyrt. Pengarna räcker inte långt” säger Anna.
Hon är frustrerad över sin situation, men samtidigt positiv. Hon kämpar på i sin vardag och söker så många jobb hon kan. Hon berättar att hon vill jobba inom kök eller städ och hon vill inget hellre än att kunna klara sig själv.
”Jag drömmer att livet ska bli lite lättare. Att jag ska få ett jobb. Att mina barn ska få växa upp och klara sig själva,” säger hon.
Anna heter egentligen något annat.