"Jag har inte råd med aktiviteter till barnen" - Göteborgs stadsmission

”Jag har inte råd med aktiviteter till barnen”

15 november, 2023 • Ämne: Nyheter

Sara är en ensamstående mamma med två söner. Ena pojken går i mellanstadiet och den andra i högstadiet. Trots att hon idag arbetar heltid är det svårt att få pengarna att räcka till.
”Allt kostar så mycket nu. Hyran, maten, elen och fritids. Det blir inte så mycket kvar. Jag har inte råd med kläder och aktiviteter till barnen. Göteborgs Stadsmission har hjälpt mig jättemycket”, säger Sara som egentligen heter något annat.
Hon berättar att hon fått tänka om när det gäller matinköpen. Frukt och grönsaker köper hon knappt. Om hon förut kunde köpa 2 kg köttfärs så köper hon bara 1 kg nu.
”Jag blandar ut köttet. Det går inte annars. Om jag gör köttbullar brukade jag använda bara på köttfärs förut, men det går inte nu. Jag blandar ut med saker som kokt potatis och vetemjöl.”

Sara berättar att livet är kämpigt, men att det ändå är så mycket bättre än vad det har varit. När yngsta pojken var liten gick hon igenom en tuff skilsmässa som ledde till att hon och pojkarna placerades på ett skyddat boende. De delade kök, vardagsrum och badrum med de andra på boendet och hade bara ett sovrum för sig själva.
”Det var en svår tid. Jag hade ingenting. Jag fick hjälp från socialen.”
Sara och barnen bodde på boendet i 1,5 år och under den tiden läste Sara på SFI. Efter avklarade SFI-studier började hon studera till undersköterska, vilket hon jobbar som idag.
”När jag väl fick jobb gick det fort att få en lägenhet. Vi fick en efter tre månader. Det är stor skillnad på att ha en anställning. Jag är så tacksam för att vi har någonstans att bo.”
Att som ensam mamma, boende i ett kollektivboende, ändå lyckas plugga till undersköterska visar på den kämpaglöd Sara besitter.
”Alla säger att det var bra gjort att plugga i min situation. Jag kämpade jättemycket.”

Men trots att Sara jobbar heltid som undersköterska är det svårt att få pengarna att räcka. Genom åren har hon fått hjälp från Göteborgs Stadsmission, men också från Svenska kyrkan i området där hon bor. Hon har sökt och fått pengar från olika fonder.
I somras fick familjen möjlighet att åka på Göteborgs Stadsmissions kollo.
”Jag tackade ja direkt. Som ensam mamma är det svårt att åka på någon semesterresa. Allting kostar för mycket. Jag blev jätteglad när vi fick möjlighet att åka. Kollot var jättebra personalen var snälla och hjälpsamma. Jag kunde få lite lugn och ro medan barnen deltog i aktiviteter. Killarna var också jättenöjda och ville inte åka hem”, säger Sara.
Totalt hade Sara fem semesterveckor i somras. Förutom kolloveckan så jobbade hon de andra fyra.
”Det blev en chans att kunna få in extra pengar. Det behövdes.”

Från första början fick Sara höra om Göteborgs Stadsmission från vänner. Under 1,5 år var hon och pojkarna med i Familjeklubben, men har även fått stöd på annat sätt.
”Min son hade bal i skolan i våras. Tack vare utdelningen av studentkläder kunde han få kostym, skjorta och skor. Han grät av glädje och var så fin! Förutom många roliga aktiviteter har vi även fått kläder och mat, men också hjälp inför jul. Förra året fick jag presentkort så jag själv kunde köpa julklappar till mina barn. Jag blev jätteglad och det kändes bra att kunna välja själv vad jag skulle köpa”, säger Sara.