"Jag visste att jag ville göra något gott" - Göteborgs stadsmission

”Jag visste att jag ville göra något gott”

11 januari, 2024 • Ämne: Volontär
Leif förbereder frukostbrickor innan Mötesplats S:t Johanneskyrkan slår upp portarna för dagen. Omkring 50-70 personer kommer dagligen för att äta frukost och Leif är på plats i stort sett varje onsdag.
”Jag och Anders, som också är volontär, brukar alternera. Idag tar han frukostdisken och då tar jag lunchdisken. Under frukosten hjälper vi till att förbereda brickorna och att langa fram dem till gästerna.”
Leif är pensionär och har varit volontär sedan 2017. Han ville bidra till något bra och uppskattar friheten i att vara volontär, jämfört med att vara anställd.
”Jag vet inte riktigt varför det blev just Göteborgs Stadsmission, men jag hittade det via Volontärbyrån. Jag visste att jag ville göra något som gör gott. Sen har man sett trenden att det behövs mer och mer av civilsamhället för att upprätthålla någon slags standard för det går åt fel håll. Det är för jäkligt, tycker jag. Det är så många som ramlar mellan stolarna och inte får någon hjälp,” säger han.
Det senare är något han ser bland besökarna i S:t Johanneskyrkan och han känner att det han bidrar med gör skillnad.
”Ja, och det känns bra. Det känns gott när jag går härifrån även om jag är helt slut ibland. Trött, men nöjd,” säger han med ett leende.
Utöver veckopasset i köket brukar Leif hoppa in även i andra verksamheter. Han har bland annat varit på Språkforum i Biskopsgården, serverat glögg på Levande julkrubba och varit med på julhjälpen. Han hjälper även till under julfirandet i S:t Johanneskyrkan.
”Jag brukar vara här på julafton och juldagen. Julfirandet är väldigt uppskattat. Man känner tacksamheten från alla som kommer. Jag brukar servera den varma maten och där kommer de flesta förbi.”
Han beskriver att gästerna på jul är från hela samhällsskalan.
”Det är väldigt blandat. De som har det väldigt svårt och verkligen behöver äta sig mätta och medelsvensson som kanske sitter ensamma och kommer för gemenskapen. Det kommer herrar i kostymer och hemlösa med sina kassar,” säger Leif.
Till den som överväger att engagera sig som volontär har Leif en tydlig uppmaning:
”Pröva på! Det finns många olika verksamheter att vara i om inte just denna passar alla. Det blir en gemenskap mellan volontärer också i och med att vi träffas regelbundet. Jag och Anders har blivit som ett team i köket.”