Julklappsvagnen och julklappsbåten tvingas ställas in – barn i fattigdom riskerar att drabbas - Göteborgs stadsmission

Julklappsvagnen och julklappsbåten tvingas ställas in – barn i fattigdom riskerar att drabbas

20 november, 2020 • Ämne: Nyheter
På grund av Covid-19 tvingas vi i år ställa in julklappsvagnen och julklappsbåtens insamling till barn som lever i fattigdom. Men pandemin har inte minskat behovet av hjälp. Nu riskerar ca 2500 barn och vuxna att bli utan de presentkort på mat och kläder samt julklappar som förmedlas via Göteborgs Stadsmission.

Att få hjälp med presentkort på matbutiker, varma kläder inför vintern och efterlängtade julklappar är avgörande för många familjer. Förra året fick 738 familjer, 1435 barn och 900 vuxna, hjälp under julen. Och minst lika många räknar med att få hjälp i år.

För många av våra besökare har pandemin förvärrat situationen ytterligare. Många har osäkra anställningar och lever med en stor oro och ekonomisk stress. Andra har en urholkad ekonomi efter att ha levt länge på försörjningsstöd – och deras möjlighet till att komma in på arbetsmarknaden har inte förbättrats under året. För de familjer som har gymnasiebarn har ekonomin också påverkats av att de har ätit lunch hemma istället för på skolan.

När skolorna stänger för jullov ansträngs ekonomin ytterligare, då barnen äter fler mål mat hemma. Att från vår julklappsbutik kunna få ett presentkort på mat, som garanterar att det inte kommer att stå tomt i jul, varma kläder till barnen och några mycket efterlängtade julklappar innebär en enorm lättnad för föräldrarna.

Att ställa in julhjälpen är inget alternativ. Men vi som hjälper till behöver ställa om, därför öppnar vi idag vår digitala julklappsbutik. Där kan du köpa den julklapp du egentligen hade tänkt att lämna till julklappsvagnen eller julklappsbåten.

De pengar som kommer in används för att köpa in de julklappar och presentkort som efterfrågas och behövs.

Nu behöver vi hjälpas åt för att se till att inget barn blir utan mat, kläder och klappar i år.

Köp årets viktigaste julklapp här.


Julklappsvagnen är ett samarbete mellan Ringlinien och Göteborgs Stadsmission
Julklappsbåten är ett samarbete mellan Vrångö Transport och Göteborgs Stadsmission