Lättnad och glädje efter besök i julklappsbutiken - Göteborgs stadsmission

Lättnad och glädje efter besök i julklappsbutiken

15 december, 2023 • Ämne: Julhjälp

Tack vare alla fina gåvor som kommit in från allmänheten, företag och församlingar kan Göteborgs Stadsmission även i år öppna en välfylld julklappsbutik för de människor som annars inte skulle ha råd att köpa julklappar till sina barn. En kvinna håller upp sin telefon mot hyllorna samtidigt som hon pratar.
”Min man är med på facetime så vi kan välja saker tillsammans till barnen”, säger hon med ett stort leende och fortsätter:
”Det är jättefina saker!”

Varje familj som kommer får 30 minuter på sig i gratisbutiken. Till sin hjälp har de en volontär som håller reda på klapparna till de olika barnen. En kasse för varje barn och fyra julklappar till dem vardera får de välja ut. I butiken finns det mest leksaker, därför finns det presentkort till dem med äldre barn och tonåringar så föräldrarna själva kan köpa något som passar just dem.
En kvinna undrar var alla sakerna kommer ifrån. När hon får höra att det är människor som har skänkt dem för att hjälpa till blir hon rörd.
”Va?! Vad fint! Jag trodde att det var något statligt eller liknande.”

De som kommer till julklappsbutiken är spända och oroliga. De visar upp sina sms med den bokade tiden och frågor om de kommit rätt. En pappa sitter tyst och väntar. När han blir uppropad kommer han snabbt på fötter. De flesta kommer långt innan utsatt tid. Väntan känns nervös. När de väl kommer ut från julklappsbutiken har axlarna sjunkit ner. De är glada och lättade. Ett par kommer ut med varsin kasse till sina två barn. De strålar om dem.
”Tack snälla! Tack!”

En ung mamma har tagit med sin syster som sällskap. Efter att de varit i julklappsbutiken slår de sig ner i en soffa för att landa lite. Båda är glada.
”Jag hittade jättefina saker till min dotter. Jag fick även med ett hudvårdskit till mig själv.”
Den medföljande systern berättar att hon har tid i julklappsbutiken nästföljande dag.

Fram till jul kommer omkring 1 300 familjer att ha fått julhjälp. Det innebär att flera tusen barn kommer ta emot de gåvor som samlats in. Att alla dessa barn också kan berätta om sina julklappar när de kommer tillbaka till förskola och skola efter jullovet.
Ytterligare en mamma slår sig ner i soffan utanför julklappsbutiken. Hon berättar att hennes sjuåriga dotter gillar både dockor och bilar.
”Jag valde mellan en stor docka och en bilbana till henne. Det blev bilbanan till slut. Jag tror hon kommer bli jätteglad för den. Sen några mindre grejer också. Det blir bra. Tack! Jättestort tack!”
Mammorna pratar lite sinsemellan innan de till sist bryter upp och önskar god jul.

För att bli beviljad julhjälp på Göteborgs Stadsmission har familjerna fått göra en ansökan där de redovisat sin ekonomi,. Detta görs för att säkerställa att hjälpen kommer rätt personer till del. Julhjälp kan vara att få fondmedel, få presentkort att själv handla julklappar för, presentkort på mat eller att välja ut julklappar i julklappsbutiken.

Göteborg Stadsmission värnar om deltagarnas integritet. Därför har personerna på bilderna inget med texten att göra.