Livsberättargrupper ger ökad livskvalitet - Göteborgs stadsmission

Livsberättargrupper ger ökad livskvalitet

9 oktober, 2019 • Ämne: Nyheter
Är du över 61 år och vill träffa andra äldre i en samtalsgrupp för att prata om livet? Du är då varmt välkommen att delta i någon av våra livsberättargrupper.

Syftet med grupperna är att ge samvaro, ökad livslust och självkänsla. Vad kan du göra för att ha ett så bra liv som möjligt resten av ditt liv?

Det är viktigt att prata. Att dela sin berättelse med andra gör att man förstår att alla har haft sitt att kämpa med. Jag är inte ensam om att känna mig ensam.

Gruppen erbjuder ett tryggt sammanhang som kan öppna upp för att dela med sig av minnen, tankar och känslor med fokus på existentiella frågor. Varje träff har ett tema som man pratar och diskuterar utifrån. Musik och avslappning är till hjälp för att öppna upp för tankar och känslor. Förhoppningen är att grupperna ska fortsätta att träffas och bli självgående.

Samtalsgrupperna som består av 6-8 deltagare som träffas en gång i veckan, under tio veckor, och leds av utbildade gruppledare från Stadsmissionen. Att delta är kostnadsfritt.

Forskning kopplat till grupperna

Livsberättargrupperna har varit en del av projektet Äldres existensiella och psykiska hälsa, som drivits av Sveriges Stadsmissioner tillsammans med S:t Lukas och Mind. Samtalsgrupperna har följts av forskaren Ulla Peterson.

Forskningsresultatet visade bland annat att 97 procent av deltagarna skull rekommendera en vän att delta. Resultatet visade också att 60 procent hade fortsatt att träffats efter gruppavslut. Färre hade symptom på ångest och kände sig mindre ensamma efter att ha deltagit och de kände även större tilltro till framtiden. Hela studien och en skrift finns på www.sverigesstadsmissioner.se